Πολιτική Σε πρώτο πλάνο

Αναβαθμίζεται η ΕΛ.ΑΣ – Οι προκλήσεις για τον Τόσκα – Τι του ζήτησε ο Τσίπρας

Διαγώνιοι έλεγχοι για την πάταξη του Οικονομικού Εγκλήματος, αλλαγή του παλιού μοντέλου, συνεχείς εκπαιδεύσεις με Αστυνομίες άλλων χωρών, αλλά και αναβάθμιση του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ στην προσέλκυση επενδύσεων, είναι μερικές από τις αλλαγές τις οποίες προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η διατήρηση του υψηλού επιπέδου ασφάλειας είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα μας, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που η χώρα εξέρχεται από μια μακρά περίοδο κρίσης και σκληρής λιτότητας» τονίζει.

Ταυτόχρονα ο κ. Τόσκας επισημαίνει ότι η «η ασφάλεια αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, ώστε η χώρα να μπορέσει να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες, που θα στηρίζεται σε στέρεες βάσεις ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή».

Αλλάζει η ΕΛ.ΑΣ
Μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας, είπε ότι ήδη έχει αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η Αστυνομία να προσεγγίσει την κοινωνία. «Η Αστυνομία οφείλει να δίνει καθημερινά εξετάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και βασική μας επιδίωξη είναι η αποσύνδεσή της από το παλιό μοντέλο που ήθελε τη δράση της κύρια να συνδέεται με την καταστολή».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι «όσο κι αν σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι μεγάλες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στο πεδίο του κοινού εγκλήματος, υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης σε αρκετούς τομείς», ανέφερε ότι σχεδιάζονται μεθοδικά στοχευμένες δράσεις, τροχονομική αστυνόμευση, ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για σχολικά συγκροτήματα και εκπαίδευση στους μαθητές, αλλά κυρίως αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις πόλεις, ειδικά σε πάρκα και πλατείες με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Τόσκας είπε ότι υιοθετούνται νέα προγράμματα συνεκπαίδευσης σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες ώστε να καθιερωθεί ένα νέο μοντέλο στην αστυνόμευση των πόλεων. Ειδικότερα, για το κέντρο της πρωτεύουσας – πόλο έλξης τουριστών – σχεδιάζονται ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα και δράσεις.

Τι ζήτησε ο Τρίπρας
Σύμφωνα με τον κ.Τόσκα, η Οικονομική Αστυνομία είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος. Ανέφερε μάλιστα ότι η Οικονομική Αστυνομία θα ενισχυθεί σε ρόλο και αρμοδιότητες.
«Είναι δεδομένη η πολιτική βούληση για να πέσουν στεγανά μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών ή υπηρεσιών με συναφές αντικείμενο και να δημιουργηθεί η δυνατότητα διαγώνιων ελέγχων. Ακόμη κι αν υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, διαφορετικά δεν πρόκειται να φτάσουν στην πραγματικότητα μέχρι τέλους οι έλεγχοι και να αποκαλυφθούν υποθέσεις σε όλο το εύρος τους. Και πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνολικά της κυβέρνησης είναι να έρθουν όλα στο φως όπως προτάσσει το δημόσιο συμφέρον».

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός εκσυγχρονίζεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα στελέχη του αρχίζουν προγράμματα μετεκπαίδευσης με πυροσβέστες από την Καλιφόρνια, με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ενώ ανάλογα προγράμματα αρχίζουν και σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των δασικών πυρκαγιών.

Ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ακόμη, ότι η ασφάλεια προϋποθέτει έγκυρη πληροφόρηση και συνεργασία με άλλες χώρες, τομέας που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa