Περιβάλλον

Ανακάλυψαν γιγαντιαίο βάτραχο που καταβρόχθιζε δεινόσαυρους-Έζησε πριν 68 εκατομμύρια χρόνια

Το δάγκωμά του είχε μια δύναμη περίπου 2.200  newton και ήταν ισοδύναμο με εκείνο των θηλαστικών όπως η τίγρης ή ο λύκος.
Μία διεθνής ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας (Αυστραλία) ανακάλυψε ότι ένας γιγαντιαίος «διαβολικός» βάτραχος που ζούσε στη Μαδαγασκάρη πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια ήταν σε θέση να φάει δεινόσαυρους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το εξαφανισμένο είδος, γνωστό ως Beelzebufo, μπορούσε να κυνηγά και να καταβροχθίσει μικρόσωμα είδη αυτών των ερπετών, επειδή το δάγκωμά του υπολογίζεται ότι ήταν ισοδύναμο με εκείνο των θηρευτικών θηλαστικών όπως η τίγρη ή ο λύκος.
Χάρη σ’ αυτό το χαρακτηριστικό του, το αμφίβιο «θα μπορούσε να μασήσει τους μικρούς και νεογέννητους δεινοσαύρους που ζούσαν στο περιβάλλον του», δήλωσε ο Μαρκ Τζόουνς, ερευνητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Οι ειδικοί κατάφεραν να προσδιορίσουν την δύναμη του δαγκώματός του, μελετώντας τη δύναμη δαγκώματος αρκετών σαρκοφάγων βατράχων που σήμερα ζουν στη Νότια Αμερική και οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν καταλήξει σε πρωτοφανή αποτελέσματα .

«Σε αντίθεση με την μεγάλη πλειονότητα των βατράχων, που έχουν αδύναμες σιαγόνες και συνήθως τρέφονται με μικρά θύματα, οι κερασφόροι σαρκοφάγοι βάτραχοι Ceratophrys κυνηγούν ζώα τόσο μεγάλα όσο οι ίδιοι», από άλλους βατράχους ή φίδια ή τρωκτικά, τονίζει ο Τζόουνς.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά επίσης ότι οι βατράχοι των οποίων το κεφάλι έχει πλάτος περίπου 4,5 εκατοστά έχουν μια δύναμη δαγκώματος περίπου 30 newton, ενώ οι anurans που κατοικούν στα υποτροπικά της Νότιας Αμερικής και έχουν ένα μέτωπο που φτάνει ως 10 εκατοστά σε πλάτος έχουν δύναμη δαγκώματος που φτάνει έως και τα 500 Newton, όπως και άλλα σαρκοφάγα θηλαστικά παρόμοιου μεγέθους.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa