Άρθρα

Ανακαλύπτει την… Αμερική ο Τσίπρας

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να παίζει το… χαρτί της Αριστεράς, που κινείται πολλές φορές μεταξύ ΚΚΕ, ΛΑΕ και εξωκοινοβουλευτικών χώρων, αλλά η… καρδιά του χτυπά αμερικάνικα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που, αλήθεια είναι, ως πρωθυπουργός αποτελούσε εκλεκτό τέκνο της αμερικανικής ελίτ –δεν είναι τυχαίο ότι προσεκλήθη στον Λευκό Οίκο από τον Τραμπ–, ανακαλύπτει εσχάτως και πάλι την Αμερική. Επιχειρεί να το παίξει… Χριστόφορος Κολόμβος της Κεντροαριστεράς, προσαρμόζοντας την πολιτική του Μπάιντεν στα δικά του μέτρα, όπου βέβαια τον συμφέρει. Από τη μια το «new deal» και από την άλλη η πρόταση Μπάιντεν, για άρση της πατέντας για τα εμβόλια, του δίνει το πάτημα να πάρει κάτι από τις κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πορείες στην αμερικανική Βουλή, με σύνθημα «Αμερικανοί, φονιάδες των λαών» και «έξω οι Αμερικάνοι», πολύ εύκολα ανακαλύπτει την πρωτεύουσα του καπιταλισμού και γίνεται εν μια νυκτί και ευκαιριακά φιλοαμερικανός.

Βέβαια, την ίδια ώρα δεν διστάζει, ως γνήσιος εκπρόσωπος του οπορτουνισμού, να καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις για το 8ωρο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μόνο που η χώρα που ανακαλύπτει με θαυμασμό, οι ΗΠΑ, δεν είναι και… πρωταθλήτρια των κατακτήσεων των εργαζομένων. Οι απόψεις του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θυμίζουν στον Μπάιντεν και στους χρηματοδότες του περισσότερο πολιτικές Σοβιετικής Ένωσης απ’ ό,τι πολιτικές που εφαρμόζουν οι χώρες που λειτουργούν με βάση την ελεύθερη οικονομία. Καλό θα είναι ο τέως πρωθυπουργός να ενημερωθεί για το τι ισχύει στις ΗΠΑ στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά. Εάν του αρέσει αυτό το μοντέλο, ας βγει να το πει. A la carte θαυμασμός δεν υπάρχει. Εάν του αρέσει το «American dream», να το πει και να μην κοροϊδεύει τους πολίτες. Διότι στις ΗΠΑ τα… ρολόγια πράγματι δουλεύουν ασταμάτητα.

Αλλά όπως σε πολλά, έτσι και σε αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Να λειτουργήσει ως ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού, που είναι αριστερός, και ως ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού, που είναι φιλοαμερικανός και οπαδός της ελεύθερης οικονομίας.

Το να ψαρεύει στα θολά νερά και των δύο πλευρών μπορεί στο παρελθόν να έπιανε, αλλά τώρα δεν πείθει ούτε τους δικούς του.

Και αυτό είναι το πρόβλημα. Διότι, όσο και εάν μπορεί να το αποφύγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια στιγμή θα κληθεί να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και όσο δεν το αποφασίζει και θέλει να πατά σε δύο βάρκες, τόσο πιο πιθανό είναι να ξαναπέσει στο νερό…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER