Περιβάλλον

Ανακαλύφθηκε νέο είδος αρουραίου – Είναι μεγάλος, ζει στα δέντρα και προτιμά τις καρδιές καρύδας (ΦΩΤΟ)

Ο περίεργος αρουραίος ανακαλύφθηκε στα νησιά του Σολομώντα μετά από αρκετά χρόνια έρευνας για τον εντοπισμό του.
Το νέο τρωκτικό εντοπίστηκε στα νησιά του Σολομώντα μετά από χρόνια ερευνών που βασίστηκαν στις φήμες για την ύπαρξή του. Είναι ένας αρουραίος ο οποίος είναι γνωστός στο αρχιπέλαγος ως «βίκα», ο οποίος κατοικείς τα δέντρα και –σύμφωνα με τους ντόπιους- είναι σε θέση με τα δόντια του να σπάει καρύδες.
Ο Τάϊρον Λάβερι, ειδικός στα θηλαστικά στο Μουσείο Field de Chicago, στο Ιλινόϊς των ΗΠΑ, εξήγησε ότι ο «Uromys vika» είναι «αρκετά θεαματικός», αφού είναι ένας «γιγαντιαίος αρουραίος» και αυτό είναι το πρώτο δείγμα του είδους που ανακαλύπτεται στο αρχιπέλαγος τα τελευταία 80 χρόνια: «Όχι λόγω έλλειψης προσπαθειών, αλλά επειδή ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί», ανάφερε στο EurekAlert .

Ο Λάβερι, ο οποίος ανακάλυψε και βάφτισε αυτό το νέο είδος, ισχυρίζεται ότι το ζώο αυτό έχει μήκος μισού μέτρου και ζυγίζει περίπου ένα κιλό, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τους αρουραίους της πόλης. Ο ερευνητής δεν επιβεβαίωσε την ικανότητα του «Uromys vika» να σπάει τις καρύδες με τα δόντια του, αλλά τόνισε ότι βρήκε καρύδες σπασμένες με τρύπες που ταίριαζαν απόλυτα στα δόντια του συγκεκριμένου τρωκτικού.

Ο ειδικός επί των θηλαστικών έχει ήδη καταφέρει να συλλάβει ένα από τα τρωκτικά αυτά, καθώς και να ανακαλύψει σκελετούς κατά τη διάρκεια μιας αποστολής σε αυτά τα ωκεάνια νησιά το 2010, αλλά μόνο τώρα προχώρησε σε δημοσίευση των ευρημάτων του στην Εφημερίδα  Mammalogy. Παρά την πρόσφατη ανακάλυψη, το ζώο αυτό σύντομα θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ειδών που βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της σπανιότητάς του.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa