Πολιτική

Ανακοίνωση έκπληξη στην ομιλία Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στο Μαξίμου τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο που θα δημοσιευθούν σήμερα, καθώς πιθανά καλά αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον θετικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Πρωθυπουργού θα οριστικοποιηθεί υπό το φως των στοιχείων αυτών και είναι πιθανό να συμπεριληφθούν μέτρα άμεσης υλοποίησης.

Το κυβερνητικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δεσμεύσεις για την οικονομία που έχουν υλοποιηθεί αυτούς τους πέντε μήνες και τις κωδικοποιεί σε 13 παρεμβάσεις. Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου κατά τέσσερις μήνες.

Επίσης σημειώνεται η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών που είχαν επιβληθεί το 2015, προχωρούν εμβληματικά επενδυτικά έργα που είχαν τελματώσει, προωθούνται αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, νομοθετήθηκε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου και έγινε προκαταβολή διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα δίνεται έκτακτη ενίσχυση σε περισσότερους από 950.000 οικονομικά αδύναμους, ψηφίστηκε ένα φιλο-αναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο, καλύφθηκε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020 και τέλος, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η 4η αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, παρά τις μεγάλες υστερήσεις που είχαν καταγραφεί από τους θεσμούς κατά την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο προϋπολογισμός του 2020 να είναι ο τελευταίος που δεσμεύεται από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσης τους από το 2021 σε επίπεδα κάτω του 3,5% που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές. Σε πρώτη φάση, από ελληνικής πλευράς, η συζήτηση θα ανοίξει σε επίπεδο Eurogroup μέσα στο πρώτο εξάμηνο ενδεχομένως του νέου έτους.

Την Τρίτη, ο Κυριακός Μητσοτάκης θα έχει και την πρώτη συνάντηση, ως Πρωθυπουργός, με την Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Λαγκάρντ θα παραθέσει ειδικό αποχαιρετιστήριο δείπνο στη Φρανκφούρτη για την αποχώρηση του Μπενουά Κερέ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Καλεσμένοι στο δείπνο, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παρών θα είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa