Κύπρος

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην Κύπρο

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων στο στόχο «Γλαύκος 1», του «Οικοπέδου 10» της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Στις 12.00 αντιπροσωπεία της εταιρείας ExxonMobil, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της κ. Tristan J. Aspray, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου με σκοπό να τον ενημερώσει σχετικά με τα ευρήματα. Παρών στην συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από κοινού μετά τις 14.00.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης, το κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί είναι μεγάλο και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, κάτι που αναπτερώνει τις ελπίδες για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, μετά την αρχική «απογοήτευση» των πρώτων αποτελεσμάτων στο στόχο «Δελφύνη». To ΡΙΚ μεταδίδει ότι στο τεμάχιο 10 εντοπίστηκε δομή πετρωμάτων ανάλογη με εκείνη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζor και ανάλογη μορφολογία. Το κοίτασμα είναι σε καλό βάθος, το φυσικό αέριο εμπορικά εκμεταλλεύσιμο και οι γενικότερες συνθήκες φαίνεται να ευνοούν την εξόρυξή του. Αν αυτές οι πληροφορίες επαληθευτούν τότε η Κύπρος θα μπει δυναμικά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» οι αμερικανοί είναι πιθανό να εκφράσουν και ανοικτά το ενδιαφέρον τους και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία ήδη αναλύουν επιστημονικά.

Όπως είπε στο euronews ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου δεν έχει άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για συνεργασία.

Πηγή: euronews.com

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ