Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Ανακόψτε τον δρόμο προς τον κατήφορο…

Πέρασαν σχεδόν είκοσι μήνες από τότε που σχηματίστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και μια ιδιότυπη πολιτική κατάσταση διαμορφώνεται βαθμηδόν στη χώρα. Μια κατάσταση που έχει σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της κυβερνητικής μηχανής και με τον βαθμό αποδοχής του κυβερνητικού έργου από την κοινωνία, αλλά κυρίως με την «ποιότητα» της αντιπολιτευτικής τακτικής και τις καμπάνιες αντιπολιτικού μίσους, που αναπτύσσονται από μερίδα του πολιτικού κόσμου και της, αντίστοιχα, απόρριψής τους όμως από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Εν μέσω τριπλής –υγειονομικής, οικονομικής και ελληνοτουρκικής– κρίσης και παρά τα πρωτοφανή προβλήματα, όπως αυτά των «υποθέσεων» Λιγνάδη, κυρίως, και Κουφοντίνα, που αντιμετωπίζει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και παρά τις κάποιες κυβερνητικές αρρυθμίες και υπουργικές αστοχίες, να απολαμβάνει συνθήκες κυριαρχίας και πολιτικής ηγεμονίας. Παράλληλα το εκλογικό σώμα στην πλειοψηφία του, παρότι συσσωρεύει, προϊόντος του χρόνου, πικρίες και σε μερικές περιπτώσεις δυσαρέσκεια, εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του, αδυνατώντας να ανακάμψει, όπως επίσης δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και μη μπορώντας να επαναδιατυπώσει ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα, δείχνει όλο και περισσότερο να επενδύει στην ακραία, ακόμη και «συνωμοσιολογική» αντιπολιτευτική τακτική, και εσχάτως στην πλέον χυδαία και ανήθικη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε ένα αριστερό κόμμα να ασκεί όχι πολιτική, αλλά να κάνει κουτσομπολιό της γειτονιάς και να αναζητά ύστατο καταφύγιο σε μια περιοχή πολιτικής υποκουλτούρας, αυτή της ηθικολογίας . Έφτασαν στο σημείο μάλιστα εκεί στα «παρακλάδια» της Κουμουνδούρου να … υποψιάζονται ότι η ΝΔ είναι «κόμμα-εκτροφείο διεστραμμένων» και να καταγγέλλουν ως «παιδόφιλους» όσους απλώς μιλούσαν στον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Αλλά όταν η φτώχεια παραγωγής πολιτικής σε οδηγεί να αρδεύσεις από τα χαμηλά ένστικτα της κοινωνίας, ξεχνάς και δικές σου αντιδράσεις σε ανάλογες «παραβατικές συμπεριφορές» στο παρελθόν και οδηγείσαι στη χυδαία ανοησία να αποδίδεις κομματική ταυτότητα στο σεξουαλικό έγκλημα ή την κακοποίηση. Το θετικό πάντως από όλη αυτή την ιστορία και την «ποιότητα» της αντιπολιτευτικής τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι μικρή μερίδα πολιτών επηρεάζεται και την ασπάζεται. Αλλά έστω και μικρό ποσοστό να επηρεάζεται, όπως διαφαίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι επικίνδυνο.

Και είναι επικίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας και τον τρόπο που εκφράζονται και αντιπροσωπεύονται οι πολίτες. Και είναι, κατά πώς φαίνεται, πρόβλημα που δεν έχουμε σήμερα στον τόπο μας ένα ισορροπημένο δικομματικό σύστημα. Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει την ατυχία να διαχειρίζεται και μία και δύο και τρεις μεγάλες κρίσεις, τις οποίες, παρά τις κάποιες αστοχίες, διαχειρίζεται αποτελεσματικά, και μια αξιωματική αντιπολίτευση που ακόμη και την άσκηση δίκαιης κριτικής προς ορισμένους χειρισμούς, που η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι είναι ατυχείς, τη μετατρέπει σε κύμα συκοφαντιών και τοξικής δόσης χωρίς μέτρο.

Ένα σοβαρό θέμα, το #ΜeΤoo στην ελληνική του έκδοση, που όχι μόνον δεν έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά επιβαλλόταν να είχε εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για συνεννόηση, καταγγελία και παραπομπή των όποιων δραστών στη Δικαιοσύνη, η οποία και είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει και να επιβάλει ή όχι ποινές, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ευτελισμό και η χώρα σε επικίνδυνο κατήφορο. Έναν κατήφορο στον οποίο η δημόσια ζωή παραδίδεται σε συκοφαντίες, φήμες, συνωμοσίες, προδοσίες, «δολοφονίες» χαρακτήρων. Έχουν μέγιστη ευθύνη τα δημοκρατικά κόμματα να ανακόψουν αυτόν τον κατήφορο και να διακόψουν τις «τοξικές δόσεις» που δηλητηριάζουν το πολιτικό μας σύστημα, την Δημοκρατία.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa