Παρασκηνιακά Πολιτική

Αναμένοντας τον «εμφύλιο» της Αριστεράς στην ορκωμοσία των νέων βουλευτών

Πραγματοποιείται η επίσημη ορκωμοσία της Βουλής και ο χωροταξικός χάρτης της κρύβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό γιατί προμηνύει μεγάλες πολιτικές μονομαχίες μεταξύ μη αναμενόμενων μονομάχων.

Πέρα από τους δύο βασικούς παίκτες που είναι οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων(ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), θα υπάρξει και η εμφύλια διαμάχη στους κόλπους της Αριστεράς. Αν προσέξετε καλά το χάρτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακριβώς δίπλα από την παράταξη του πρώην συντρόφου τους, του Γιάνη Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύονται από τις ροζ κουκκίδες σε σχέση με τους βουλευτές του Μέρα25 που είναι με το πορτοκαλί.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα δώσει τις πιο επικές αναμετρήσεις. Οι ίδιοι λένε πως ήρθε η ώρα για να εξοφληθούν παλιοί πολιτικοί λογαριασμοί που έχουν την αρχή τους πίσω στο 2015.  Το κλίμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ιδιαίτερα βαρύ από την  εκλογική περίοδο και με  τα εκατέρωθεν βέλη που εκτόξευσαν. Να θυμηθούμε μόνο τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι:

«Ξαφνικά, από το πουθενά, ο κ. Βαρουφάκης παρουσιάζεται από τα συστημικά μέσα και έχει τεράστια προβολή για έναν και μοναδικό λόγο. Διότι πιστεύουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι μπορεί να κόψει τη δυναμική της ανατροπής και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Από εκεί που κανείς δεν ασχολούνταν με το κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο δεν ασχολούνταν αλλά επί χρόνια τον εξύβριζαν, ξαφνικά μας τον παρουσιάζουν ως έναν νέο δυναμικό πολιτικό που πρέπει να μπει στη Βουλή. Τον θεωρούν ως μια εφεδρεία για να ανακοπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κι έχει το θράσος να βγαίνει και να μιλάει για χαμένη ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εγώ δεν το έχω πει αυτό για κανένα κόμμα της δεξιάς ή της αριστεράς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του»

Αυτό δεν είχε μείνει όμως αναπάντητο από τον πρώην σύντροφό του, ο οποίος είχε κάνει λόγο πως «η μόνη χαμένη ψήφος είναι αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ» πράγμα που είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Βαρουφάκης τότε είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι:

«Η ψήφος είναι χαμένη για τρεις λόγους. Πρώτον, αν εμείς θα κλείναμε σήμερα το ΜέΡΑ 25 και λέγαμε όλοι, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ, για να μην βγει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα κάναμε τη διαφορά, γιατί η διαφορά είναι 10%, εμείς είμαστε κόμμα του 3% και έτσι δεν θα δούλευε. Και δεν θα δούλευε γιατί κάθε μνημόνιο τρώει έναν πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας πέρασε δύο μνημόνια, το 3ο και το 4ο, τι περίμενε, ότι θα ξεπεράσει το χρυσό κανόνα αυτό της μνημονιακής Ελλάδας;

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για να ψαλιδιστεί η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη, είναι να μπει το ΜέΡΑ 25 στη Βουλή. Όποτε όποιος δεν θέλει αυτοδυναμία της ΝΔ, πρέπει να ψηφίσει ΜέΡΑ 25.

Τρίτον, οι βουλευτές, οι σύντροφοί μας του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα λένε στη Βουλή από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι θα λένε στους υπουργούς της ΝΔ; Θέλω πίσω το ΕΚΑΣ, τα τρένα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, γιατί μας έχεις αυτά τα «ματωμένα» πλεονάσματα της λιτότητας; Θα γυρνάνε εύλογα οι υπουργοί της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης και θα λένε: «μα, εσείς τα κάνατε»».

Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά την σοβαρότητα αυτής της μάχης, η οποία ίσως και να είναι πιο σημαντική από αυτή με τη Νέα Δημοκρατία, αυτό γιατί ο αντίπαλος βρίσκεται «στο δικό τους σπίτι» και ο νικητής κερδίζει τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προβλέπεται μια καυτή κοινοβουλευτική περίοδος.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa