Κοινωνία

Αναφιώτικα: Η άγνωστη κυκλαδίτικη γειτονιά της Αθήνας (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

του Αντώνη Χρυσουλάκη

Μια συνοικία της Αθήνας που σου φέρνει μια καλοκαιρινή γεύση από Κυκλάδες και βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη. Σε ταξιδεύει πίσω στην Ανάφη, από όπου και οι πρώτοι κάτοικοι της συνοικίας κατάγονταν. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή σαν την Πλάκα που βρίσκεται λίγο πιο πέρα, αλλά τα Αναφιώτικα είναι μια ιδιαίτερη γειτονιά με τα νησιώτικα, μικρά, λευκά σπιτάκια και τους στενούς πλακόστρωτους δρόμους.

Κτίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες που είχαν έρθει από την Ανάφη κατά την διάρκεια ανοικοδόμησης της Αθήνας και της ανέγερσης των βασιλικών ανακτόρων. Τα σπίτια έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. και κτισμένα πολύ κοντά το ένα με το άλλο, σχηματίζοντας στενά δρομάκια. Στην αρχή ο οικισμός ήταν παράνομος, όμως οι Αρχές της εποχής δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια. Παράλληλα με την εγκατάστασή τους εκεί οι εργάτες προχώρησαν και στην αναστήλωση των δυο ιερών ναών από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

Τα 45 οικήματα που αποτελούν την συνοικία έχουν κηρυχθεί από το κράτος ως διατηρητέα και αποτελούν τέλειο μέρος για μια κυριακάτικη βόλτα. Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων σύμφωνα με τελευταία απογραφή είναι 65 και ανάμεσά τους 4 παιδιά.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa