Άρθρα Νίκος Νικολόπουλος

Ανεχόμαστε να είμαστε οι «αποθηκάριοι» της ΕΕ;

Ο λαός μας πολύ θα ήθελε να λειτουργούσε άψογα η δημοκρατία μας στον τόπο. Σε τούτη τη χώρα, άλλωστε, γεννήθηκε και με τις δικές της δάνειες αξιακές δυνάμεις εδραιώθηκε και λειτουργεί σε πολλές χώρες της υφηλίου. Μόνο που αυτή η λειτουργία πάσχει. Ο αυταρχισμός, η διαφθορά, η ανυπακοή της εξουσίας στις λαϊκές επιταγές είναι παρενέργειες που έχουν αλλοιώσει τον χαρακτήρα της δημοκρατίας. Όσοι, δε, υποκριτικά ομνύουν στο όνομά της φροντίζουν να βρίσκουν στους λαούς συνενόχους των ανομημάτων τους. Εντελώς λαθεμένα δε, οι λαοί νιώθουν έκθετοι και υπόλογοι, γεγονός που παρέχει την ευχέρεια στους εκάστοτε κυβερνώντες να αλλοιώνουν τη βούλησή τους και ερήμην τους να οδηγούνται οι κοινωνίες σε αμφιλεγόμενες επιλογές.

Ήταν αναγκαίος ο πρόλογος για να κατανοηθούν οι λόγοι των προβληματισμών μας, που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την επισημοποίηση του Βrexit. Η περίοδος που βρισκόμασταν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς να υπάρχουν οι όροι της νομισματικής σύμπλευσης, ήταν για τη χώρα μας σίγουρα καλύτερη και είχαμε αποδεχθεί ως «σοφή» την επιμονή του Εθνάρχη Κώστα Καραμανλή να συμμετέχουμε στον στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Όμως σήμερα Καραμανλής, Σμιντ, Ζισκάρ ντ’Εστέν, Γκένσερ, Κολ, Μιτεράν δεν υπάρχουν στο πολιτικό προσκήνιοκαι στη ζωή. Ταυτόχρονα, δε, η Ευρώπη του πολιτικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταλλαγμένη σε Ευρώπη των τεράστιων ανισοτήτων και σε Ευρώπη της κοινωνικής και οικονομικής βαρβαρότητας.

Από την πρωθυπουργική εποχή του Σημίτη, που μας φόρτωσε το πανάκριβο ευρώ, μέχρι σήμερα –μέσα δηλαδή σε μία 20ετία– το πρόσωπο της Ευρώπης έχει παραμορφωθεί και μοιάζει σαν τα «μούτρα» της Μέρκελ. Ζούμε μία άλλη κατοχή. Ζούμε στην εποχή της Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, που εντέλλεται και εμείς πειθήνια και υπάκουα εκτελούμε και βγάζουμε τον σκασμό.

Η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα έχει μοιρολατρικά αποδεχθεί και κυβερνάται από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τους σαράφηδες του Βερολίνου, οι οποίοι δεν λογοδοτούν σε κανέναν για τα λάθη τους.

Οι θερμοί υποστηρικτές της υποταγμένης συμμετοχής μας στην ΕΕ είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένα τα επιχειρήματά τους. Απερίσκεπτα, αλλά σκόπιμα, δεν συζητούν οτιδήποτε το εναλλακτικό. Φέρνουν την καταστροφή, όταν διατυπώνεται ο οποιοσδήποτε σκεπτικισμός.

Ωστόσο, ανάμεσα στους λαούς ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, που συνυπάρχει στην καθημερινότητά τους ελαφρόμυαλα και επιπόλαια.Δεν ζουν με αβάσιμα και δυσνόητα διλήμματα. Αντιθέτως γνωρίζουν και εναντιώνονται στην Ευρώπη των τραπεζών, της οικονομικής ολιγαρχίας, της λαθρομεταναστευτικής ανεκτικότητας και της απολυταρχικά Γερμανοκρατούμενηςεθνομηδενιστικήςσοβιετίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι ζουν οι λαοί της Ευρώπης και για αυτό είναι «φουσκωμένα» τα κύματα της αντίδρασης στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και αλλού. Για αυτό και είναι γεγονός το Brexit. Εμείς, που προσβλέπαμε ότι θα ήμασταν η «βιτρίνα» της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του πολιτισμού και έχουμε μετατραπεί σε…αποθήκη της Ευρώπης, θα κάνουμε επιτέλους σοβαρή συζήτηση για τον μελλοντικό ρόλο μας και τη σχέση μας μαζί της;

του Νίκου Ι. Νικολόπουλου

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και πρώην υπουργός

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa