Παρασκηνιακά

Ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό: Ποια είναι η «task force» που αναβαθμίζεται – Όλα τα ονόματα

Ανασχηματισμός «υφυπουργών» ή ανασχηματισμός «ανάκαμψης της οικονομίας» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των επικείμενων μικρών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, που καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως είναι πλέον θέμα ημερών μετά και τη χθεσινή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Το πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να γίνουν λίγες αλλά στοχευμένες αλλαγές που θα σηματοδοτούν την επόμενη μέρα η οποία έχει αναπόφευκτα σε πρώτο πλάνο την ανασύνταξη της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μετά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα δημιουργηθεί κάποιο νέο υπουργείο και θα υπάρξουν αρκετοί νέοι υφυπουργοί. Ο βασικότερος, άλλωστε, στόχος των επικείμενων αλλαγών είναι να διορθωθούν αδυναμίες και η χώρα να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση της σωστής απορρόφησης των χρημάτων σε σωστές δομές και δραστηριότητες που θα «πιάσουν τόπο» σε βάθος χρόνου, αναδιαρθρώνοντας το μοντέλο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.   Υπ’ αυτή την έννοια πλέον από αύριο Τετάρτη, κυριολεκτικά ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις του Μαξίμου με βουλευτές και υπουργούς που έχουν ως αντικείμενο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Τα αγκάθια
Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες αρχίζουν στην ουσία τα δύσκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST από κυβερνητικές πηγές και από τις Βρυξέλλες υπάρχουν «αγκάθια».

1.Η κληρονομιά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ήταν στο 25%, η κυβέρνηση της ΝΔ το αύξησε στο 38% και μέχρι το τέλος του 2020 φιλοδοξεί να το αυξήσει στο 50%. Σημαντική πρόοδος αλλά οι προκλήσεις πλέον είναι τεράστιες. Με αυτούς τους ρυθμούς και την γραφειοκρατία που παραμένει γάγγραινα, η διεκδίκηση αυτού του πακτωλού χρημάτων αναδεικνύεται σε εξαιρετικά δύσκολο σταυρόλεξο.

2.Μπορεί οι «φειδωλοί» της ΕΕ να ήθελαν μόνο μία μόνο χώρα να μπορεί να βάζει βέτο στην εκταμίευση μιας άλλης που θεωρεί ότι δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις και να μην πέρασε αυτή η ακραία θέση. Και πάλι όμως, θα υπάρχει μια αυξημένη πλειοψηφία χωρών που θα έχει το δικαίωμα να παγώνει εκταμιεύσεις. Επομένως υπάρχουν δείκτες δυσκολίας που απαιτούν αυξημένη οργάνωση.

3.Τα κονδύλια δεν θα αρχίσουν να εκταμιεύονται πριν από τον Ιούνιο του 2021. Συμφωνήθηκε, όμως, να υπάρχει ρήτρα αναδρομικότητας όσον αφορά στα κονδύλια που δαπανήθηκαν από τις κυβερνήσεις λόγω του COVID 19. Επομένως μέχρι τότε θα πρέπει να πορευτεί η χώρα με τις δικές της δυνάμεις.

Αντίστροφη μέτρηση
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που καθιστούν πλέον ξεκάθαρο το πλαίσιο του τι δικαιούνται η Ελλάδα και η αυριανή ψηφοφορία για την διαφαινόμενη παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο με τις καταγγελίες για «πολιτική σκευωρία», ανοίγουν το δρόμο για τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Ο Αύγουστος που είναι πιο χαλαρή περίοδος, δίνει χρόνο προσαρμογής και των νέων προσώπων που θα τοποθετηθούν.

Το μείζον είναι να δημιουργηθεί μια dream team που θα έχει υπό την εποπτεία της τα προγράμματα και την διεκδίκηση των κονδυλίων.

Ποια ονόματα παίζουν
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης που έχει ανεβασμένες μετοχές στο Μαξίμου εδώ και πολλούς μήνες για την αποδοτικότητα του, δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί σε αν. υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις – υπάρχει τέτοιο υπουργικό σχήμα σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Υπάρχουν πιθανότητες και για αυτόνομο υπουργείο.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η ισχυρή τριανδρία του Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης.

Σημαντική θα είναι η συμβολή του Μιχάλη Αργυρού, προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) που εκπροσωπεί τη χώρα στο EuroWorkingGroup που προετοιμάζει τις αποφάσεις των Eurogroup.

Συζητιούνται για υπουργοποίηση και μέλη της Επιτροπής Πισσαρίδη που κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις της για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ανάμεσα τους φέρονται να είναι ο Νίκος Βέττας, (γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ), ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής στο LSE, ο Κωνσταντίνος Μεγήρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale και ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa