Οικονομία

Ανοδική τάση ξανά στο χρηματιστήριο

«Υποσχέσεις» για καλύτερη συνέχεια αφήνει η τελική εικόνα της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με κακούς οιωνούς και ολοκληρώθηκε με τους δείκτες σε υψηλά ημέρας. Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που παρέμειναν αδρανή τις τελευταίες μέρες, αφήνοντας την αγορά να αναζητήσει επίπεδα ισορροπίας, ανέλαβαν δράση στο δεύτερη ήμισυ της συνεδρίασης και με αγοραστικές παρεμβάσεις ανέβασαν τις τιμές, δίνοντας ανοδική κατεύθυνση στους δείκτες.
Τη συναλλακτική άπνοια των πρώτων ωρών διαδέχθηκαν πυρετώδεις συναλλαγές, που επικεντρώθηκαν σε τράπεζες και βιομηχανικά blue chips, τα οποία περιλαμβάνονται στις βασικές επιλογές ξένων funds.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η ανοδική δυναμική θα διατηρηθεί και μπορεί να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται η μεταβλητότητα. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν οι εκθέσεις διεθνών οίκων (UBS, HSBC κλπ), που βλέπουν πολιτικό ρίσκο και μετά τις εκλογές.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -1,14% στις 837,03 μονάδες, ανέκαμψε σταδιακά καλύπτοντας τις απώλειες και την τελευταία ώρα της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά, τερματίζοντας στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 852,27 μονάδες, με κέρδη 0,66%.
Κατά 0,80%ο ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.179,53 μονάδες.

Οι επιδόσεις που κατέγραψαν οι δύο βασικοί δείκτες είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερες, καθώς εμφανίζονται να χάνουν πολλές μονάδες από την προσαρμογή τιμών δεικτοβαρών μετοχών λόγω αποκοπής μερισμάτων (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε -1,50% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, υπερκάλυψε τελικά τις απώλειες και έκλεισε +1,91%. Alpha +2,7% , Εθνική και Eurobank +1,7%, Πειραιώς +1%, Στο κόκκινο η Attica (-3%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο και Lamda +3,4%, Aegean +2,5%, Coca-Cola +2,1%, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,9%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΟΠΑΠ (-5,6%), λόγω αποκοπής του μερίσματος. ΟΛΠ -1,1%, Motor Oil -1%, Σαράντης και ΕΛΠΕ -0,3%.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa