Υγεία

Ανοιξιάτικες αλλεργίες! Πώς να τις ξεχωρίσετε από τον Covid-19

Κάθε άνοιξη έρχονται στο προσκήνιο οι αλλεργίες. Με το άνθισμα των λουλουδιών, η φύση αναγεννάται και οι πάσχοντες από αναπνευστικές αλλεργίες νιώθουν δυσφορία και ενόχληση. Παρότι στην πραγματικότητα οι αλλεργίες δεν έχουν συγκεκριμένη εποχή –καθώς δεν υπάρχουν μόνο οι αναπνευστικές αλλεργίες–, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι αυτές που οδηγούν τους περισσότερους ασθενείς στον αλλεργιολόγο και είναι εκείνες που τους ταλαιπωρούν περισσότερο.

Δυστυχώς, ο αλλεργικός ασθενής δεν μπορεί να «γλιτώσει» την επαφή με το αλλεργιογόνο – η γύρη ταξιδεύει και μας βρίσκει παντού, ακόμη και χωρίς να έρθουμε σε άμεση επαφή με το φυτό που μας πειράζει. Δυστυχώς όμως έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια αύξηση των αλλεργιών, η οποία οφείλεται τόσο στον τρόπο ζωής μας, όσο και στις επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. «

Ειδικά όσον αφορά την περίοδο της άνοιξης, τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστική αλλεργία (αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα και άσθμα) είναι περισσότερο επίφοβα για κρίσεις αλλεργικού βρογχικού άσθματος, κάτι που συχνά οδηγεί σε άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο. Γι’ αυτό, οι αλλεργικοί ασθενείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και ενήμεροι, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις διάφορες καταστάσεις πυροδότησης των ανοιξιάτικων αλλεργιών, εντός και εκτός οικίας», αναφέρει στο «Π» ο αλλεργιολόγος Ενηλίκων & Παίδων Νικόλαος Τσαπτσίνος.

Ξεκινώντας με τις αλλεργίες που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την παραμονή μας στο σπίτι, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις κηπουρικές εργασίες. Ο αλλεργιολόγος κ. Τσαπτσίνος δίνει συμβουλές σε όσους ασχολούνται με την κηπουρική.

«Ο ανοιξιάτικος καιρός ευνοεί την αύξηση των γύρεων, ακόμα και τις ημέρες που μπορεί να υπάρχει ήπια βροχόπτωση, μιας και οι γύρεις πλησιάζουν χαμηλά στο χώμα, και με την αυξημένη υγρασία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα. Όσοι ασχολούνται με τον κήπο, καλό θα είναι να φορούν ειδικά ρούχα, γάντια και μάσκα, ενώ όταν εισέρχονται στο σπίτι, μετά τις κηπουρικές εργασίες, θα πρέπει να αφαιρούν τα ρούχα τους και να ξεπλένουν το σώμα τους από τη γύρη.

Όσο για τις οικιακές δουλειές, όπως το αέρισμα του σπιτιού ή το άπλωμα των ρούχων σε εξωτερικό χώρο, συνιστάται να γίνονται μετά τις 11 το πρωί και έως τις 4 το απόγευμα, όπου το αλλεργικό φορτίο είναι σχετικά μικρότερο». Πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν αντιϊσταμινικά φάρμακα για τον κατευνασμό των αλλεργικών τους συμπτωμάτων, πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Τσαπτσίνο, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση.

«Αν και οι πασχαλινές εξορμήσεις θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετά περιορισμένες και αυτήν τη χρονιά, λόγω της πανδημίας, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα αντιϊσταμινικά και η οδήγηση δεν πρέπει να συνδυάζονται. Εάν ωστόσο λόγω επαγγέλματος ή υποχρέωσης η οδήγηση είναι απαραίτητη, προτείνεται η χορήγηση ειδικών σπρέι για τη ρινίτιδα ή για το άσθμα, και εάν αυτά δεν αρκούν, τότε προτείνεται η χορήγηση χαπιών κορτιζόνης – αλλά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλεργικοί την περίοδο της άνοιξης καλό θα ήταν να οδηγούν με κλειστά παράθυρα και εν ανάγκη με air condition, ενώ οι μοτοσικλετιστές να οδηγούν με ειδικό κράνος, που να καλύπτει τα μάτια και τη μύτη ώστε να μην εισπνέουν τις γύρεις της ατμόσφαιρας, που αφθονούν αυτή την εποχή. Θα ήθελα να επισημάνω την πολύτιμη συμβολή της επιβεβλημένης χρήσης μάσκας με αφορμή την έξαρση της πανδημίας, στην προστασία των αλλεργικών από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα: Η μάσκα που πλέον φοράμε όλοι, αλλεργικοί και μη, έχει ευνοήσει τους αλλεργικούς, καθώς, εκτός από την προστασία ενάντια στην πανδημία, αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης των έντονων αλλεργικών συμπτωμάτων. Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, παρατηρείται μία πτώση των περιστατικών που οφείλονται στις κλασικές αλλεργίες της άνοιξης – η χρήση μάσκας και η παραμονή στο σπίτι έχουν καταφέρει να προστατεύσουν πολλούς από τις εποχικές εξάρσεις», αναφέρει ο γιατρός.

Όποιος βήχει, έχει συνάχι και δυσκολία στην αναπνοή δεν σημαίνει ότι πάσχει από κορονοϊό.

«Οι αλλεργίες δεν συνοδεύονται από πυρετό (εκτός από τις περιπτώσεις όπου έχουμε επιπλοκή ρινίτιδας, η οποία οδηγεί σε ωτίτιδα ή ιγμορίτιδα), ενώ επίσης τείνουν να επαναλαμβάνονται, ειδικά στα άτομα που γνωρίζουν ότι τις παρουσιάζουν. Ο κορονοϊός, από την άλλη, εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας και αγευσίας/δυσγευσίας, αρθραλγίες, μυαλγίες, και ενίοτε ρινική καταρροή. Τέλος, το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζεται με συμπτώματα που επικεντρώνονται κυρίως στη μύτη (ρινόρροια με εκκρίσεις που αλλάζουν χρώμα ή γίνονται παχύρρευστες, ρινική συμφόρηση), φτέρνισμα, πονόλαιμο και ενίοτε πυρετό. Καθώς κάθε περιστατικό και ιστορικό είναι διαφορετικά, και δεδομένου πως πρόκειται για έναν νέο ιό, ο οποίος συνεχώς μεταλλάσσεται, ασφαλέστερη μέθοδος διάγνωσης είναι η διαφορική διάγνωση. Σε γενικές γραμμές όμως, η κατατονία και η εμφάνιση πυρετού θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες.

Η καλύτερη λύση για αλλεργικούς, και μη, είναι η σωστή χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Η διάγνωση της αλλεργίας και ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων είναι σημαντικός για την ασφάλεια του ασθενούς. Με μία επίσκεψη στον αλλεργιολόγο, ο ειδικός θα επιλέξει τα σωστά τεστ βάσει ιστορικού και, ειδικά στην περίπτωση της αναπνευστικής αλλεργίας, θα συμβουλεύσει κατάλληλα τον ασθενή όσον αφορά την επιλογή ενέσιμης ή υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας. Γνωρίζοντας το αλλεργιογόνο, και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία, η άνοιξη μπορεί να γίνει μία ευχάριστη εποχή ακόμη και για τους αλλεργικούς, μιας και το μέσο ποσοστό βελτίωσης κυμαίνεται στο 80% μετά τη λήψη της θεραπευτικής αγωγής», καταλήγει ο κ. Τσαπτσίνος.

της Κατερίνας Παπακωστοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa