Υγεία

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Μύθοι και αλήθειες

Έκανα πέρυσι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, άρα δεν πρέπει να το κάνω και φέτος. ΜΥΘΟΣ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, γιατί έχει συγκεκριμένη διάρκεια προστασίας και στελέχη του ιού της γρίπης. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,η κατασκευή του εμβολίου του νέου έτους περιέχει αδρανοποιημένα αντιγόνα επιφανείας του ιού της γρίπης, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα κυκλοφορούντα στελέχη του προηγούμενου. Μετά τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολιασμού τα αντισώματα αυξάνονται σταδιακά περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ η ανοσία διαρκεί περίπου 6 μήνες ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιαζόμενου ατόμου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο έχει σοβαρές παρενέργειες. ΜΥΘΟΣ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το πλέον ασφαλές, οικονομικό και μέτρο πρωτογενούς πρόληψης από την εποχική γρίπη αποτελεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό που έχουν καταγραφεί μετά τη χορήγησή του αφορούν σε ευαισθησία, ερυθρότητα και ήπιο οίδημα στο σημείο εμβολιασμού. Πυρέτιο, κεφαλαλγία και μυαλγίες συνήθως υποχωρούν μετά από μία έως δύο ημέρες.

Είμαι αλλεργικό άτομο, άρα δεν πρέπει να εμβολιάζομαι. ΜΥΘΟΣ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα άτομα με αλλεργία μπορούν να εμβολιάζονται. Σε περίπτωση ιστορικού σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο αυγό, ο εμβολιασμός μπορεί να διενεργηθεί υπό ιατρική επίβλεψη.

Πρέπει να εμβολιαστώ δύο φορές με το αντιγριπικό εμβόλιο. ΜΥΘΟΣ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών η χορήγηση είναι άπαξ.

Η εποχική γρίπη δεν είναι σοβαρή νόσος και περνάει γρήγορα, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερες βλάβες. ΜΥΘΟΣ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η εποχική γρίπη είναι μια οξεία αναπνευστική νόσος η οποία δύναται να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρά συμπτώματα και νόσηση κυρίως στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Δυστυχώς μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Αν ανήκετε στις εξής ειδικές ομάδες πληθυσμού, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για να προβείτε στον εμβολιασμό:

-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

-Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
  • Μεταμόσχευση οργάνων.
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  • Χρόνια νεφροπάθεια.
  • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα.

-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

-Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ.

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

-Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

-Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

της Δρ. Σταματούλας Τσικρικά

Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa