Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Αντιπολίτευση για τα… παγούρια

Το 2004, μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, ο τότε αρχηγός του, Γιώργος Παπανδρέου, είχε αποφασίσει να ασκήσει ήπια αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Τότε, διάφορα φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ συγκροτήματα Τύπου είχαν αναπτύξει τη «θεωρία του ΠΑΣΟΚ-ΜΚΟ».

Η λογική τους ήταν απλοϊκή: Με την ήπια αντιπολίτευση που κάνει ο Παπανδρέου, δημιουργεί στους εκλογείς την πεποίθηση ότι ορθώς υπερψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Και αν δεν κάνει σκληρή αντιπολίτευση, τότε και στις επόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τη ΝΔ και όχι το ΠΑΣΟΚ που συμφωνεί μαζί της. «Με άλλα λόγια», σάρκαζαν, «μετατρέπει το Κίνημα σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση».

Δυστυχώς για τον τόπο (μπορεί και για το ΠΑΣΟΚ) ο Γιώργος Παπανδρέου εκάμφθη. Και ως πρώτη αντίδραση απέσυρε τη στήριξη για ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και άρχισε τη δομική αντιπολίτευση, ακολουθώντας το… δόγμα «Όχι σε όλα». Άγνωστο τι θα γινόταν αν ακολουθούσε την πρώτη στρατηγική, αλλά είναι γνωστό ότι με τη δεύτερη στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε σημαντικό ποσοστό της εκλογικής του δύναμης. Εκείνοι, δε, που τον πίεζαν για σκληρή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα ζήτησαν να παραιτηθεί. Αυτό σε μικρογραφία μπορεί να πει κανείς ότι συμβαίνει σήμερα και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεκατέσσερις μήνες μετά την ήττα του στις εκλογές του 2019, βρίσκεται κάτω από το αποκαλούμενο ψυχολογικό όριο του 20%, βάσει των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων. Η τακτική του «σκληρού ροκ», την οποία ακολουθεί τώρα ο κ. Τσίπρας, με συνεχείς ανυπόστατες καταγγελίες για κυβερνητική… ανυπαρξία, δεν αποδίδει.

Για ό,τι συμβαίνει, λέει ο κ. Τσίπρας, στο Αιγαίο «φταίει η κυβέρνηση». Για το δεύτερο κύμα κορονοϊού αποκλειστικά υπεύθυνος ο Μητσοτάκης. Για το δημόσιο χρέος (που διαμορφώνεται την περίοδο του κορονοϊού) την ευθύνη φέρει η ΝΔ. Τη φωτιά στη Μόρια προκάλεσε ο «εκρηκτικός μηχανισμός» της ΝΔ. Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ποντάροντας, όπως και το 2014, στον λαϊκισμό και την καταστροφολογία, προτάσσει το «πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας», που διέρχεται, κατά πώς λέει, η χώρα και την «κοινωνική κόλαση που θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα». Ακόμη και τα… λειψά σε περιεχόμενο παγουράκια και τις λάθος-μάσκες που μοιράστηκαν σε μαθητές στα σχολεία επιστράτευσε η Κουμουνδούρου, για να απευθύνει κατηγορίες για κυβερνητική αρρυθμία και να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες, ακόμη και προσωπικές στον Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του. Και όπως όλα δείχνουν η πολιτική του τακτική, της τυφλής, αναχρονιστικής και εν πολλοίς «αστοιχείωτης» αντιπολίτευσης, θα είναι ανάλογη με αυτή της προ του 2015 περιόδου, η οποία κινείτο στο πεδίο του ακραίου λαϊκισμού και της μεγιστοποίησης κυβερνητικών λαθών.

Αλλά ακόμη κι αν δεχθεί κανείς ότι η παρούσα κυβέρνηση κάνει λάθη (και ασφαλώς κάνει λάθη), αυτό που δεν έχουν καταλάβει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι, μετά την «πρώτη φορά Αριστερά» περίοδο, τον λαό τον ξανακερδίζεις όχι με άναρθρες κραυγές, με ιδεολογικό «αχταρμά», έλλειψη ταυτότητας, φανατισμό και διχαστικά μηνύματα. Τον κερδίζεις με ξεκάθαρες ιδεολογικές θέσεις, με πρόγραμμα. Είναι ζωτικής σημασίας για το πολιτικό μας σύστημα μια κυβέρνηση να έχει απέναντί της πάντα μια σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση και δη αξιωματική, που θα την ελέγχει πρωτίστως και παράλληλα θα καταθέτει εκλαϊκευμένα και τη δική της πρόταση για την επόμενη μέρα στον τόπο.

Όλα δείχνουν πάντως πως η σημερινή καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται ούτε με νέα λογότυπα που δημιουργεί, ούτε με αλλαγές προσώπων στην κομματική ιεραρχία, ούτε, πολύ περισσότερο, στο σημερινό μεταβαλλόμενο πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον, με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Κι αυτό, γιατί ποτέ η επικοινωνία δεν υποκαθιστά την πολιτική, και μάλιστα του «σκληρού ροκ», τύπου Γιωργάκη Παπανδρέου. Είναι καιρός να το κατανοήσουν αυτό εκεί στην Κουμουνδούρου.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa