Πολιτική Συνεντεύξεις

Αντώνης Κοτσακάς στο «Π»: Στον ΣΥΡΙΖΑ μείναμε όρθιοι, παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε

Σε ήρεμο τόνο και με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, ο Αντώνης Κοτσακάς, πρώην υπουργός και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, παραδέχεται πως στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν και λάθη και παραλείψεις, καθώς είχε απέναντί του την οικονομική ολιγαρχία της χώρας, το βαθύ κράτος, τους θεσμούς και τη διοίκηση, το μιντιακό σύστημα κ.λπ. Παρά ταύτα, παρέμεινε στην κυβέρνηση τέσσερα και πλέον χρόνια, άφησε 37 δισ. στα κρατικά ταμεία και έλυσε το Μακεδονικό.

Στη νέα εποχή, που περνάμε από τον «πολιτικό δικομματισμό στον κοινωνικό διπολισμό», ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα παίξει καταλυτικό ρόλο, αρκεί να «μπορέσει να μετεξελίξει την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία, που υπάρχει στη χώρα μας και αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ, σε πολιτική πλειοψηφία…». Όσον αφορά αυτό το εγχείρημα, «θα επιδιώξουμε στην προοπτική του συνεδρίου μας να ενεργοποιήσουμε το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων που αντιτίθενται στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης», αναφέρει.

Στον χώρο της Δεξιάς, πιστεύει πως θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς οι συστημικές δυνάμεις, «στη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, θα επιχειρήσουν να στήσουν δύο παράπλευρα πολιτικά σχήματα. Ένα από τα δεξιά κι ένα από το Κέντρο, με στόχο να απορροφήσουν τις διαρροές και να διαμορφώσουν μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία…».

Αν σας ζητούσα να μου περιγράψετε το παρόν πολιτικό σκηνικό, τι θα μου λέγατε;

Έχουμε μια πολύπλευρη κρίση –κρίση υγειονομική, κρίση οικονομική, κρίση εθνική, προσφυγική– και ο λαός μας υποφέρει. Έχουμε μια κυβέρνηση που συνδυάζει τον σκληρό οικονομικό φιλελευθερισμό με τη δεξιά πολιτική περασμένων δεκαετιών, ωσάν να μην αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Όμως αυτή η κοινωνία, αυτός ο λαός, αποδοκίμασε τη δική σας κυβέρνηση, μόλις πριν από έναν χρόνο και κάτι μήνες…

Ναι. Αποδοκίμασε την κυβέρνηση που άφησε στα δημόσια ταμεία 37 δια. ευρώ, έλυσε το Μακεδονικό και μέσα σε συνθήκες και πολιτικές μνημονιακές βόηθησε αισθητά τα μικρά-λαϊκά εισοδήματα. Αναμφίβολα, είχαμε και αδυναμίες, κάναμε και λάθη και παραλείψεις, αλλά ας δούμε τη μεγάλη εικόνα…

Παρά ταύτα, όμως, ο λαός σάς αποδοκίμασε…

Ναι. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε απέναντί μας το σύνολο των συστημικών δυνάμεων. Και ως συστημικές δυνάμεις, δεν εννοούμε μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Είναι κι ένα πλέγμα δυνάμεων, όπως η οικονομική ολιγαρχία της χώρας, το βαθύ κράτος, οι θεσμοί και η διοίκηση, το μιντιακό σύστημα κ.λπ. Όλες αυτές οι δυνάμεις που είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ενοικιαστή της διακυβέρνησης, θεωρώντας τους εαυτούς τους ιδιοκτήτες. Προσπάθησαν όλοι μαζί να καταστήσουν τη διακυβέρνηση σύντομη αριστερή παρένθεση. Παρά ταύτα, αντέξαμε τεσσεράμισι χρόνια…

Και τώρα τι γίνεται;

Τώρα βαδίζουμε προς κοινωνικό διπολισμό. Ο ένας πόλος θα είναι οι δυνάμεις της συντήρησης και ο άλλος θα είναι οι δυνάμεις της αλλαγής και της προόδου. Η έκβαση θα κριθεί από το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα μπορέσει να μετεξελίξει την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που υπάρχει στη χώρα μας σε πολιτική πλειοψηφία.

Στον χώρο της Δεξιάς θα υπάρξουν εξελίξεις;

Οι συστημικές δυνάμεις διαπιστώνουν τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προϊόντος του χρόνου θα ενταθεί. Νομίζω ότι θα επιχειρήσουν να στήσουν δύο παράπλευρα πολιτικά σχήματα. Ένα από τα δεξιά κι ένα από το Κέντρο, με στόχο να απορροφήσουν τις διαρροές και να διαμορφώσουν μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όμως, όλα αυτά είναι σχεδιασμοί επί χάρτου. Όλα θα εξαρτηθούν από τη βούληση του λαού.

Στη δική σας πλευρά… Με την Προοδευτική Συμμαχία, τελικά, πού βρίσκεστε; Προχωράει το εγχείρημα;

Είναι αλήθεια πως η υγειονομική κρίση ανέκοψε τη δυναμική που είχε διαμορφωθεί από το εγχείρημα. Όμως η δυναμική υπάρχει και είναι λίαν διακριτή. Θα επιδιώξουμε στην προοπτική του συνεδρίου μας να ενεργοποιήσουμε το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων που αντιτίθενται στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης.

Πρόσφατα προχωρήσατε και σε αλλαγές επιτελικού χαρακτήρα. Πώς τις σχολιάζετε;

Ναι. Έγιναν αλλαγές και θα γίνουν κι άλλες… Η πρόθεση της ηγεσίας μας κι όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και το αποτέλεσμα θα φανεί στο «χειροκρότημα».
Ταυτόχρονα, είναι υπό επεξεργασία η προγραμματική μας διακήρυξη. Ένα κείμενο που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις όχι μόνο στα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία αλλά και στα σύγχρονα μεγάλα θέματα που έχουν ανοίξει. Η επιστήμη και η τεχνολογία τρέχουν με μεγάλη ταχύτατα και επιφέρουν αλλαγές. Η αναδιαμόρφωση γεωστρατηγικών ζωνών, επιρροών από τις υπερδυνάμεις και ο νέος πολυπολικός κόσμος, η ρομποτική στην παραγωγή και οι εκτυπωτές τριών διαστάσεων θα επιφέρουν σοκ…

Η βιοτεχνολογία και η βιοηθική θα επιφέρουν ανατροπές. Η νέα υπό διαμόρφωση τάξη των μορφωμένων νέων ανθρώπων που βρίσκονται σε επισφάλεια –άνεργοι, εκ περιτροπής εργαζόμενοι ή με ελαστικό ωράριο–, το πρεκαριάτο, όπως έχει ονομαστεί, θα οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αμφισβητήσουν βασικές παραμέτρους της ανθρώπινης ευταξίας.

Χρειάζεται, κατά συνέπεια, μια συνολικότερη πολιτική πλατφόρμα για το αύριο, που θα αφορά κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa