Συνεντεύξεις

Αντώνης Ναξάκης στο «Π»: Ε όχι και Πρόεδρος ο Σημίτης!

«Πρέπει επιτέλους να πατήσουμε πόδι. Οι Τούρκοι έχουν κάνει το Αιγαίο σουρωτήρι και προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα μέσω… χρησικτησίας».  Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του στο «Π» ο αρχιπλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης, με αφορμή την τρίτη, επαυξημένη έκδοση του βιβλίου του. Οτζαλάν – Η παράδοση ενός συμμάχου», από τις εκδόσεις Μένανδρος, με τη χορηγία της Porto Petrol και του κ. Χρήστου Φλάμπουρα.

Ένα βιβλίο που είναι αφιερωμένο, όπως γράφει ο συγγραφέας, στους τρεις ήρωες συναδέλφους του, του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό, που έπεσαν στα Ίμια στις 31 Ιανουαρίου του 1996, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Στα 80 και πλέον χρόνια του, ο Αντώνης Ναξάκης έχει στο βλέμμα το ίδιο πάθος για την πατρίδα, όπως τότε που, στα είκοσι και κάτι του, βρέθηκε εθελοντής στην Κύπρο, για να βοηθήσει στην οχύρωση του νησιού.

Τον ρωτάμε για το πώς βλέπει τα πράγματα με τους Τούρκους και για την όξυνση που καλλιεργούν τον τελευταίο καιρό τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο και αν φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο: «Πρέπει να διαγράψουμε τη λέξη “φόβος” όταν αναφερόμαστε στις σχέσεις μας με τους Τούρκους. Να πάψουμε να ζούμε με το σύνδρομο του ’22, που μας οδήγησε σε μια σειρά από τραγωδίες, με αποκορύφωμα τον εθνικό ακρωτηριασμό στην Κύπρο και στο γκριζάρισμα των Ιμίων. Όχι, δεν φοβάμαι. Οι Τούρκοι πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για όλα. Ότι δεν μπορούν να παραβιάζουν ούτε τον εθνικό εναέριο χώρο ούτε τα θαλάσσια σύνορά μας, γιατί θα έχουν επιπτώσεις. Και επειδή βλέπω διάφορα περίεργα βιβλία και εισηγήσεις να γίνονται από πολλά κόμματα με τη λογική να τα βρούμε με τους Τούρκους, καλό είναι να ξυπνήσουμε και να αντισταθούμε σε αυτές τις λογικές της υποχώρησης».

Γιο το θέμα της Προεδρίας και για το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Σημίτης Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Ναξάκης «φουντώνει»: « Η Ελλάδα έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας και μάλιστα πατριώτη. Έναν από τους πολιτικούς που στήριξε το Κουρδικό ζήτημα και μάλιστα υπέγραψε μαζί με 176 συναδέλφους του βουλευτές την πρόσκληση για να έρθει στην Ελλάδα ως τιμώμενο πρόσωπο ο Οτζαλάν. Τον Προκόπη Παυλόπουλο, που τα είπε μια χαρά στον Ταγίπ Ερντογάν, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει πρόταση για τον κ. Σημίτη, τον άνθρωπο που παρέδωσε τον Οτζαλάν, κατέβασε την ελληνική σημαία από τα Ίμια και γκρίζαρε το Αιγαίο, για να κάνει τον… Ευρωπαίο, σε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από τη Γερμανία».

Όταν μιλάμε για την υπόθεση Οτζαλάν, μας τονίζει: «Με χρησιμοποίησαν εν ψυχρώ σε αυτήν την υπόθεση. Γι’ αυτό έγραψα αυτό το χρονικό, περιγράφοντας μία ακόμη εθνική ντροπή, της παράδοσης ενός συμμάχου στους εχθρούς του, που είναι και δικοί μας εχθροί, την Τουρκία. Σκοπός αυτού του ταξιδιού πίσω στον χρόνο είναι η ενημέρωση της νέας γενιάς της Ελλάδος που έρχεται, έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες μας να μη δουν ξανά τέτοιες εικόνες εθνικής υποχώρησης και ταπείνωσης να απαθανατίζονται. Και εκφράζω την ευχή  και την ελπίδα να δούμε την ελληνική σημαία να ανεμίζει ξανά στις βραχονησίδες των τριών ηρώων. Έτσι πρέπει να μετονομασθούν τα Ίμια προς τιμήν του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Παναγιώτη Βλαχάκου και του Έκτορα Γιαλοψού που θυσιάστηκαν εκεί».

Το λάθος του Ναξάκη –όπως το εξομολογείται στο βιβλίο του «Η παράδοση ενός συμμάχου»– ήταν ότι, χωρίς να εξασφαλίσει εγγυήσεις, αποκάλυψε το κρησφύγετο στον ίδιο τον Πάγκαλο, που τον γνώριζε από νεαρό ναύτη! Από εκεί και πέρα άρχισε το «βρόμικο» σίριαλ της περιβόητης «υπόθεσης Οτζαλάν», που κατέληξε στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Γι’ αυτήν την εθνική προδοσία, η κυβέρνηση Σημίτη προχώρησε σε διώξεις, αποσείοντας τις προφανείς ευθύνες της και ανακαλύπτοντας άλλους «υπαίτιους»: Τον πατριώτη Ναξάκη και την 76χρονη Βούλα Δαμιανάκου! Τους οποίους και έστειλε στα δικαστήρια με κακουργηματικές κατηγορίες και εν ολίγοις ως… προδότες βάσει του άρθρου 140 του Ποινικού Κώδικα «περί έκθεσης της χώρας σε πολεμικό κίνδυνο»!

Ο αρχιπλοίαρχος βεβαίως αθωώθηκε και αποφάσισε να εξιστορήσει την περιπέτειά του στις σελίδες του βιβλίου του «Οτζαλάν – Η παράδοση ενός συμμάχου».

Οι εκδόσεις Μένανδρος παρουσιάζουν τη νέα, άκρως αποκαλυπτική έκδοση του συγγραφέα και αρχιπλοιάρχου ε.α. Αντώνη Ναξάκη, με τίτλο «Οτζαλάν – Η παράδοση ενός συμμάχου».

Ο Αντώνης Ναξάκης, ο άνθρωπος που στάθηκε αληθινός σύντροφος και πιστός φίλος του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, παραδίδει ένα μοναδικό χρονογράφημα, στο οποίο με απλή και αφηγηματική γλώσσα καταθέτει όλα όσα ο ίδιος βίωσε, από την πρώτη του γνωριμία με τον Κούρδο ηγέτη, το χρονικό της προσπάθειας προστασίας και φυγάδευσής του, μέχρι και λίγο πριν από την παράδοσή του.

Στο έργο καταγράφονται όλες οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, τα επίσημα και ανεπίσημα έγγραφα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και οι «άνωθεν» εντολές, που φέρνουν στο φως την πραγματική εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν. Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που ανέτρεψε τις ενέργειες για τη διάσωση του Κούρδου ηγέτη και οδήγησε στην παγίδευση και τελικά στην παράδοσή του στους Τούρκους.

Ο συγγραφέας περιγράφει, επίσης, το πορτρέτο του Οτζαλάν, ως ανθρώπου, αρχηγού, οραματιστή και αγωνιστή μιας ελεύθερης κουρδικής πατρίδας. Τον αγώνα των Κούρδων καθώς και τη φιλική-συμμαχική στάση τους προς τους Έλληνες.

Τα κείμενα συνοδεύονται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μέρος του οποίου προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.

Μία έκδοση στην οποία παρατίθεται όλο το προσκήνιο, αλλά και το παρασκήνιο, και παρουσιάζονται για πρώτη φορά απροκάλυπτα τα πραγματικά γεγονότα ως έχουν.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa