Κόσμος

Απειλεί την Καταλονία με το άρθρο 155 ο Ραχόι – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία κατά το οποίο εξετάστηκε η απάντηση που θα δοθεί στον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος κήρυξε μεν την ανεξαρτησία, αλλά ανακοίνωσε την αναστολή της, προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που μίλησε στο ισπανικό κοινοβούλιο, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ακόμη και στην περίπτωση που αυτή δεν έχει άμεση ισχύ, ενδέχεται να αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας-ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του συντάγματος-, ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ μετά το 1934.

Η ισπανική κυβέρνηση διαθέτει και άλλα όπλα στη φαρέτρα της. Έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλονίας. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από την Καταλονία (από την ηγεσία της) ν’ αποφασίσει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της. Κι όταν πάρει απάντηση, θα αποφασίσει τι πρόκειται να γίνει. Δηλαδή αν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

Διαβάστε επίσης: Οπισθοχώρηση… του Προέδρου της Καταλονίας

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa