Slider Κοινωνία

Αποικίες Τούρκων και Σκοπιανών σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Τουρκική απόβαση και πρόκληση στην Αθήνα!

Το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο της Κωνσταντινούπολης «Turyap» άνοιξε πολυτελή υποκαταστήματα στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη και με τη συνεργασία Ελλήνων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και διακοσμητών(όπως αποκαλύπτεται στο site της εταιρείας) αγοράζει σε τιμές ευκαιρίας σπίτια και επιχειρήσεις Ελλήνων.

Ελλήνων πολιτών που είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες, ενώ η φορολογική λαίλαπα της αριστερής κυβέρνησης τους έχει γονατίσει. Όλοι αυτοί οι πολίτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, τα δάνεια που έχουν πάρει ή δεν αντέχουν άλλο να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα τα πουλάνε σε Τούρκους, προκειμένου οι τελευταίοι να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» και ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρώπη. Έτσι πάει να δημιουργηθεί μια μικρή «αποικία» Τούρκων στα νότια προάστια!

Το τουρκικό real estate διακινεί πακτωλό χρημάτων και αυτό φαίνεται στις αγγελίες με τις πολυτελείς βίλες, τις μεζονέτες και τα εξοχικά που έχει ήδη αγοράσει όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Στην ιστοσελίδα του «Turyap», οι στόχοι του γραφείου αναφέρονται ξεκάθαρα: «Κύρια δραστηριότητα της “Turyap Athens” είναι η προώθηση ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ και άνω σε Τούρκους που επιθυμούν να λάβουν άδεια διαμονής από Ελλάδα. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο συνεργατών που είναι έτοιμο να παρέχει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και υπηρεσίες σε όλους τους πελάτες καθ’ όλη τη διαδικασία της αγοραπωλησίας και έκδοσης της Golden Visa.

Επιπλέον, το γραφείο μας αναλαμβάνει να βοηθήσει τους αγοραστές που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη νέα τους ιδιοκτησία ως επένδυση, εξασφαλίζοντας τη μίσθωση του ακινήτου τους σε οικονομικά εύρωστο ενοικιαστή που θα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις (μηνιαίο μίσθωμα, εξόφληση λογαριασμών κ.λπ.) του.

Ακόμη, η διευθύνουσα σύμβουλος του γραφείου έχοντας αναγνωρίσει το “κενό” που υπάρχει ανάμεσα στην αυξημένη ζήτηση νεόδμητων ακινήτων και στην αυξημένη προσφορά παλαιότερων, αποφάσισε μέσα στο δίκτυο των συνεργατών να συμπεριλάβει και πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, προκειμένου να καλύψει το “κενό” αυτό , βρίσκοντας έτσι τη χρυσή τομή ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση».

Ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου είναι ο Azmi Zeki Sariday, πρώην στρατιωτικός που έχει δημιουργήσει μια «αυτοκρατορία» στην αγορά και πώληση ακινήτων.

Η «Turyap» είναι η μεγαλύτερη εταιρεία real estate franchise στην Τουρκία. Ιδρύθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη, απασχολεί πάνω από 1.500 κτηματομεσίτες και το χαρτοφυλάκιό της ξεπερνά τα 25.000 ακίνητα σε όλη την Τουρκία. Σήμερα μετρά 320 γραφεία franchise σε 43 πόλεις της Τουρκίας, καθώς και στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Κωνστάντα της Ρουμανίας, πολύ πρόσφατα στην Ολλανδία και τέλος στην Ελλάδα.

Η διείσδυση των Τούρκων στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι τεράστια και αυτό φαίνεται από τα σπίτια που διαφημίζουν και είναι έτοιμα προς πώληση.

Οι αγγελίες είναι χαρακτηριστικές.

  • Διαμέρισμα προς πώληση στη Γλυφάδα.

250.000 ευρώ, 108 τ.μ.,

2.315 ευρώ/τ.μ.,

2 υπνοδωμάτια,

κωδ. 6184250.

  • Διαμέρισμα προς πώληση στη Γλυφάδα.

280.000 ευρώ, 130 τ.μ.,

2.154 ευρώ/τ.μ.,

2 υπνοδωμάτια,

130 τ.μ., 2ος όροφος, 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, γραφείο, κουζίνα, 2 μπάνια, WC, αποθήκη (δωμάτιο υπηρεσίας),

κωδ. 6030697.

  • Διαμέρισμα προς πώληση στη Βούλα, κέντρο.

550.000 ευρώ, 150 τ.μ.,

3.667 ευρώ/τ.μ.,

4 υπνοδωμάτια.

Θέα στη θάλασσα, ρετιρέ 4ου ορόφου, ξεχωριστή κουζίνα, 4 υπνοδωμάτια (1 υπνοδωμάτιο στο πάνω επίπεδο-σοφίτα). Το διαμέρισμα έχει μεγάλες βεράντες περιμετρικά συναγερμό, κλιματισμό σε όλους τους χώρους.

κωδ. 6171088.

  • Διαμέρισμα προς πώληση στη Βούλα.

500.000 ευρώ, 260 τ.μ.

1.923 ευρώ/τ.μ.,

4 υπνοδωμάτια.

Διαμέρισμα 3ου ορόφου 260 τ.μ. Με θέα στη θάλασσα. 4 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια και 1 W/C. Η κουζίνα είναι πρόσφατα ανακαινισμένη, 1 δωμάτιο υπηρεσίας και μπάνιο, δύο θέσεις στάθμευσης (ανοιχτή), πολύ μεγάλο.

Κωδ. 6041039.

  • Διαμέρισμα προς πώληση στη Βουλιαγμένη.

950.000 ευρώ, 200 τ.μ.,

4.750 ευρώ/τ.μ.,

4 υπνοδωμάτια.

Βουλιαγμένη, διαμέρισμα με θέα στη θάλασσα. Ρετιρέ στον 3ο όροφο, αποκλειστική χρήση ταράτσας, πλήρως ανακαινισμένο, πλήρως επιπλωμένο. 50 τ.μ. roof garden με μπάρμπεκιου, νεροχύτη, Ηλεκτρικές τέντες.

Κωδ. 5893927.

  • Διαμέρισμα προς πώληση στη Βάρη-Βάρκιζα.

335.000 ευρώ, 90 τ.μ.,

3.722 ευρώ/τ.μ.,

2 υπνοδωμάτια.

2ος όροφος (2 διαθέσιμα διαμερίσματα). Τα διαμερίσματα των 90 τ.μ. αποτελούνται από 2 υπνοδωμάτια (το 1 master), 1 μπάνιο complet, σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα ενιαίος χώρος. Παντού ξύλινα πατώματα.

Κωδ. 5505926.

Οι «αποικίες» των ξένων

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, εκατοντάδες αλλοδαποί (Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Άραβες, Σκοπιανοί, Λιβανέζοι) έχουν αγοράσει σπίτια σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας μικρές –προς το παρόν– «αποικίες».

Στο κέντρο της Αθήνας κυριαρχούν οι Κινέζοι. Πρόσφατα, όπως αποκαλύφθηκε, εκατό διαμερίσματα στην περιοχή των Εξαρχείων αγόρασε Κινέζος επενδυτής. Μάλιστα προχώρησε στην αξιοποίησή τους μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Στη συνέχεια τα πούλησε ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε ξένο επενδυτή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος επενδυτής ετοιμάζει νέα αγορά, ώστε να αποκτήσει περισσότερα από 100 διαμερίσματα στην ίδια περιοχή.

Ο λόγος της προτίμησης για επενδύσεις στα Εξάρχεια δεν είναι άλλος από τις χαμηλές τιμές των ακινήτων αλλά και από τη διάθεση πολλών ιδιοκτητών, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Κινέζοι επίσης αγόρασαν μια ολόκληρη πολυκατοικία κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη, δεκάδες διαμερίσματα στα Πετράλωνα και την Καλλιθέα και μεγάλες εκτάσεις κοντά στο Λουτράκι.

Η εκτίναξη του ενδιαφέροντος των Τούρκων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί από το καλοκαίρι του 2016 και μετά, και ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το προηγούμενο καλοκαίρι, η ζήτηση από τη γειτονική χώρα έχει απογειωθεί. Η πολιτική κατάσταση και η ανασφάλεια που αυτή έχει δημιουργήσει σε αρκετούς Τούρκους μεταφράζονται σε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα!

Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα με τις βίζες εκδηλώνουν τόσο οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Τουρκίας, όσο και συνταξιούχοι, ηλικίας άνω των 60 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός των ανθρώπων αυτών κινείται μέχρι τα 350.000 ευρώ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται ακίνητα με θέα τη θάλασσα και γι’ αυτό κινούνται σχεδόν αποκλειστικά στα νότια προάστια και κυρίως σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα.

Μικρά εξοχικά

Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες Τούρκων επενδυτών, όπως π.χ. εκείνοι που αναζητούν μικρά εξοχικά στα νησιά, κυρίως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κρήτη, αλλά και τη Θάσο. Στόχος τους είναι η ενοικίαση των ακινήτων μέσω δημοφιλών υπηρεσιών ενοικίασης, όπως η Αirbnb.

Επίσης, ενδιαφέρον εκφράζεται και για ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Άλλη μια κατηγορία επενδυτών αφορά Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ακίνητα εισοδήματος και μόνο. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν κυρίως μικρά ξενοδοχεία στην Αθήνα ή επαγγελματικά ακίνητα, κυρίως κτίρια γραφείων μισθωμένα σε αξιόπιστες εταιρείες.

Το ένα πίσω από το άλλο αγοράζουν ακίνητα στην Περαία Θεσσαλονίκης οι Σκοπιανοί, οι οποίοι σπεύδουν τα εκμεταλλευθούν τις «σκοτωμένες» τιμές, στις οποίες πωλούν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μεσίτες, η ακτή της Θεσσαλονίκης, όπου ειδικά το καλοκαίρι κάθε δεύτερη πινακίδα Ι.Χ. είναι από τα Σκόπια, αποτελούσε πάντα πρώτη επιλογή για τους Σκοπιανούς. «Τα ακίνητα πωλούνται για 300-500 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία για τους κατοίκους των Σκοπίων είναι η θάλασσα.

Η Περαία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης, κοντά στο αεροδρόμιο. Η συγκεκριμένη γειτονιά είναι 15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης και απέχει μόλις 40 λεπτά από τα κορυφαία θέρετρα της Χαλκιδικής.

Οι Ρώσοι αγοραστές

Οι Ρώσοι κάνουν τις πιο ακριβές αγορές. Από τα κοσμικά νησιά μέχρι το Πήλιο, αναζητούν ευκαιρίες για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών η συγκροτημάτων προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο… «ελληνικό καλοκαίρι».

Εκτός από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει μεγάλες περιούσιες στην Κρήτη, κοντά στην Ελούντα, στα Χανιά, στις πηλιορείτικες ακτές του Αιγαίου, τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Μύκονο.

Το ίδιο και οι Άραβες, που έχουν αγοράσει καλοκαιρινά υπερπολυτελή εξοχικά στη Σαντορίνη, τη Σύρο, την Πάρο και τη Μύκονο. Τέλος, οι Λιβανέζοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα γραφικά νησιά του Σαρωνικού και τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου.

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13/1

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa