Παρασκηνιακά

Αποκάλυψη! Αυτή είναι η χώρα που μπλόκαρε το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Δεν κατέστη τελικά εφικτό να επιτευχθεί ομοφωνία στην απόφαση για τη στάση της ΕΕ έναντι της Αγκυρας αν και υπήρχε και σχετική δέσμευση όλων των υπουργών Εξωτερικών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Επισήμως το ότι δεν υπήρξε απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο, οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ. Στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ υπήρξε αναφορά για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αλλά όχι και για ολικό εμπάργκο όπλων.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Bild αποκαλύπτει ότι το «όχι» στο εμπάργκο για την πώληση όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, το είπε η κυβέρνηση Μέρκελ.

Επικαλούμενη εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Bild αναφέρει ότι το Βερολίνο τάχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο «ενεργά κατά ενός εμπάργκο όπλων».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, σε εσωτερική οδηγία – εντολή του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί συγκατάθεση σε απόφαση για εμπάργκο, παρά μόνο σε μια «συλλογική επανεξέταση» των εξαγωγών όπλων.

Στο ίδιο έγγραφο, μάλιστα, διατυπώνεται «μεγάλος προβληματισμός» σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που έχει εισηγηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa