Κόσμος

Αποκάλυψη Ερντογάν: Η Τουρκία ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα (ΧΑΡΤΗΣ)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη από την Τουρκία ενός μεγάλου αποθέματος υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα.

«Η Τουρκία έχει κάνει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέροντας πως η ανακάλυψη από το Φατίχ που άρχισε τις έρευνες στις 20 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια ποσότητα μαμούθ η οποία υπολογίζεται σε 320 δισ. κυβικών μετρων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Τουρκίας είναι στη Μαύρη Θάλασσα. To ”Fatih” ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και βρήκε 320 δισ. κυβικά μέτρα. Αναμένεται να βρεθεί μεγαλύτερο. Αυτό είναι ένα μέρος του κοιτάσματος που βρέθηκε. Περιμένουμε αντίστοιχες καλές ειδήσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα εκδώσουμε κι άλλες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Mε αυτά που κάνουμε στην Μεσόγειο δικαιωνόμαστε. Η Ευρώπη έχει άδικο που κακομαθαίνει την Ελλάδα», είπε, κατηγορώντας για διπροσωπία την ΕΕ και πρόσθεσε πως «Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτό που κάνει η Ευρώπη, απλά θα μειώσει την υπόληψη της Ευρώπης».

Τέλος υπογράμμισε ότι η  αξιοποίηση του κοιτάσματος αναμένεται να αρχίσει το 2023 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας για να καταστεί η χώρα «καθαρός εξαγωγέας ενέργειας».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER