Slider Οικονομία

Αποκάλυψη: Μίνι μνημόνιο με Λαγκάρντ για να φύγει το ΔΝΤ το 2018

Τσακαλώτος

Τα απροσδόκητα λόγια κατανόησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς την Ελλάδα. Οι από τηλεοράσεως– φιλοφρονήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ. Οι γεμάτες συμπόνια και κατανόηση διαπιστώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ για το δράμα των Ελλήνων συνταξιούχων. Και τέλος, η ξαφνική, απρόσμενη έως και ύποπτη συγκαταβατικότητα του Πολ Τόμσεν για την «εκ- πληκτική υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας.

Όλα πλέον βρίσκουν την εξήγησή τους. Η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε στρατηγική. Αποδέχθηκε την –μέχρι χθες δήθεν «αντισυνταγματική» και «αντιευρωπαϊκή»– προνομο- θέτηση σκληρών μέτρων για το 2019 και το 2020. Εγκατέλειψε τη λύση-πακέτο, δηλαδή ψηφίζουμε μέτρα για να πάρουμε ρύθμιση χρέους. Υποχώρησε ταπεινωτικά στην πρω- θυπουργική διαβεβαίωση «ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα».

Καταδικάζει την ελληνική οικονομία στον ασφυκτικό ζουρλομανδύα των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, τουλάχιστον μέχρι το 2023, συνεχίζει την εν ψυχρώ δολοφονία της ιδιωτικής οικονομίας με τη βαριά φορολογία και τις περικοπές μισθών – συντάξεων, βοηθά την κυβέρνηση Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα (αφού δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Γερμανός φορολογούμενος από το ελληνικό χρέος) και εξασφαλίζει το κύρος της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ.

Τι θα γίνει με το χρέος

Η μοναδική ουσιαστική διευθέτηση χρέους που θα αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι είναι η πλήρης αποπληρωμή του υπολοίπου των υψηλότοκων δανείων του Διεθνούς Νο- μισματικού Ταμείου από τα χαμηλότοκα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM.  Με μία «υποσχετική» δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται τον ESM ως «τριτεγγυητή» για την ομαλή και πλήρη εξόφληση των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα, μετά τον Αύγουστο του 2018, και αποδέχεται να παραμείνει στο πρόγραμμα για έναν ακόμη χρόνο ως εγγυητής υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ενδεχομένως με μια μικρή συμβολική χρηματοδοτική συμμετοχή.

Στην περιβόητη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα «περιγραφεί» στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, περιλαμβάνεται η εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων, ώστε να μειωθούν οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και να μη χρειαστεί η Ελλάδα ποσό μεγαλύτερο του 15% του ΑΕΠ για να εξυπηρετήσει τον διεθνή δανεισμό της. Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα, το ΔΝΤ θα πάρει πίσω τα λεφτά του και η Ελλάδα καταδικάζεται σε μακροχρόνια δημοσιονομική ασφυξία, με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς εξασφαλίσεις –παρά μόνον υποσχέσεις– για χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της διαδικασίας.

Αντάλλαγμα οι… διορισμοί!

Το μοναδικό αντάλλαγμα που αποκόμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σ’ αυτήν τη «βρόμικη» συναλλαγή είναι η ανοχή των «θεσμών» στη μικροπολιτική στρατηγική του για παραμονή στην εξουσία.

Η μονιμοποίηση των 30.000 συμβασιούχων που εξήγγειλε με υπερηφάνεια ο υπουργός Εσωτερικών, οι διορισμοί ημετέρων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η «προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων» με «αντίδωρα» και «αντίμετρα» αμφίβολης ουσιαστικής ωφέλειας, μαζί με μια ατελείωτη σκανδαλολογία με πληθώρα Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή, θα προσφερθούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς» για τη διατήρησή του στην εξουσία.

Το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα των 7 δισ. ευρώ, που κατάφερε να εξοικονομήσει η ελληνική κυβέρνηση εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης και πραγματικής κρίσης της οικονομίας, δεν θα το δουν ποτέ στην τσέπη τους οι Έλληνες φορολογούμενοι. Θα χρησιμοποιείται εσαεί για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και για μικρές στοχευμένες «κοινωνικές παρεμβάσεις» πελατειακού τύπου, που διασφαλίζουν την παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Περισσότεροι από 900.000 συνταξιούχοι, που σήμερα εισπράττουν από 1.000 έως 1.300 ευρώ, θα δουν ξαφνικά τη διαβόητη «προσωπική διαφορά» να καταργείται εντελώς ή να περικόπτεται δραστικά.

Η ίδια η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις οι οποίες «θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς ανά περίπτωση» και τελικά –όπως είπε– θα πλήξουν άμεσα τον έναν στους τρεις συνταξιούχους. Μέσα στην προνομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή περιλαμβάνεται και η οριστική μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά, στα 5.685 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.

Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ. Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.

Για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ. Όλα αυτά, με απλά λόγια, σημαίνουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και για φορολογουμένους με μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 500 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ελπίζουν σε μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, δηλαδή στο 20% από 22%, εφόσον όμως εφαρμοστούν τα «αντίμετρα», δηλαδή υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία –αλλά πάντα με δάκρυα στα μάτια– η κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αποδέχθηκε την πώληση του 30% της παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ σε ιδιώτες, υποσχέθηκε την πλήρη εφαρμογή της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» για τα φάρμακα (μη συνταγογραφούμενα σε σούπερ μάρκετ), την απελευθέρωση των επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι) αλλά και των αγορών, με άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, κ.ο.κ.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο εκτάκτως την Παρασκευή

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa