Πολιτική

Αποκάλυψη Πικραμμένου: Το 2012 είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας (2012) Παναγιώτης Πικραμένος, με αφορμή τις γερμανικές εκλογές  μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ την εποχή που η Ελλάδα ήταν υπό κατάρρευση εξαιτίας της  οικονομικής κρίσης . Μάλιστα ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι αν το 2012 δεν υπήρχε καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, υπήρχε σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες.

«Είχαμε φτάσει πραγματικά στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες. Οι αναλήψεις ήταν δυσθεόρητες και χρήματα δεν υπήρχαν. Εσωτερικά το είχαμε συζητήσει, όχι με τους ξένους. Είχαμε καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες. Το οποίο υπάρχει ακόμη στην τράπεζα της Ελλάδος. Αν παρετείνετο η αβεβαιότητα για κάποιο μεγάλο διάστημα θα έκλειναν. Τότε ζητούσαμε συνέχεια τον έκτακτο δανεισμό, που τον παίρνουμε δίνοντας περιουσιακά στοιχεία ως ενέχυρα. Μας είχαν αρνηθεί να μας δώσουν παραπάνω… Είχαμε κάνει ένα σχέδιο πώς θα οργανώσουμε τα πράγματα… Αυτά είναι πολύ δυσάρεστα πράγματα και καλύτερα να τα ξεχάσουμε διότι η χώρα έχει κάνει άλματα προόδου από τότε», σήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ Πικραμένος, ο οποιος από το 2009 έως το 2012 υπήρξε πρόεδρος του ΣτΕ.

Αναφορικά με τις σχέσεις με την κ. Μέρκελ ο ίδιος δήλωσε: «Οι περιστάσεις στην αρχή ήταν αντίξοες διότι είχε δημιουργηθεί και μία παρεξήγηση. Ότι δηλαδή είχε τηλεφωνήσει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, να πει ότι το δημοψήφισμα είναι καλό πράγμα να γίνει. Πράγμα που δεν ήταν ακριβώς έτσι. Αυτό οδήγησε σε μία ψύχρανση, δεδομένου ότι οι Γερμανό το διέψευσαν. Χρησιμοποίησα τη γνωριμία του φίλου και κουμπάρου μου του υφυπουργού Τεχνολογίας και Έρευνας και του είπα να πει δύο καλές κουβέντες στη κυρία Μέρκελ. Ο Τόμας Ράχες μου έστειλε την επομένη ένα μήνυμα, ότι είχε επικοινωνήσει με τη Καγκελάριο, και πως περίμενε να με δει». Ήταν κάτι που όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, τον καθησύχασε αρκετά. Είχε ετοιμάσει μια μικρή εισαγωγή στην ομιλία του στα γερμανικά και αυτό «τον βοήθησε πολύ» για να σπάσει ο πάγος.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER