Παράξενα

Αποκαλύφθηκε από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος (;)

Σύμφωνα με μια νέα ιστορική μελέτη πιθανότατα να αποκαλύφθηκε το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές όταν σημειώθηκε ο θάνατος του μεγάλου στρατηλάτη στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες μέρες. Αυτό πάρθηκε από τους ανθρώπους της εποχής ως σημάδι για τη θεία φύση του μακεδόνα βασιλιά, ο οποίος στα 32 χρόνια του είχε δημιουργήσει μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τα Βαλκάνια μέχρι το σημερινό Πακιστάν.

Σύμφωνα με την νέα ιστορική μελέτη παρουσιάζεται ως πιθανότερο αίτιο ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς έπασχε από νόσο νευρολογικής διαταραχής και πιο συγκεκριμένα την νόσο Guillain-Barré Syndrome, η οποία και προκάλεσε τον θάνατό του. Κατά την διάρκεια που νοσούσε ο Μέγας Αλέξανδρος είχε είχε αναπτύξει μια «προοδευτική, συμμετρική, αυξάνουσα παράλυση» και παρ’ όλα αυτά είχε πλήρη έλεγχο των νοητικών ικανοτήτων του.

Όποιος πάσχει από το Guillain-Barré Syndrome, το ανοσοποιητικό του σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του νευρικού συστήματος και μπορεί να εξηγήσει αυτό τον συνδυασμό συμπτωμάτων καλύτερα από τις προηγούμενες θεωρίες. Όσο η νόσος προχώραγε η παράλυση γινόταν όλο και πιο μεγάλη και το σώμα του χρειαζόταν λιγότερο οξυγόνο καθώς μειωνόταν η λειτουργία του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αναπνοή του να ήταν ολοένα και λιγότερο ορατή και να μην μπορούν να την εντοπίσουν οι γιατροί της εποχής που βασίζονταν σε αυτό για να καθορίσουν εάν ο ασθενής είναι ζωντανός ή νεκρός.

Με λίγα λόγια ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέθανε αλλά έπεσε σε βαριά παράλυση το οποίο οδήγησε τους στρατηγούς του να προχωρήσουν στην ταφή του.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa