Πολιτική

Αποκαλύψεις Κικίλια για το ΕΣΥ – Δείτε τι παρέλαβε η κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε σήμερα πως το υπουργείο θα στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρ’ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νοσοκομεία αβοήθητα. Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους πολίτες. Οι ευπαθείς ομάδες είναι η πρώτη προτεραιότητα μας». Παράλληλα τόνισε πως «Τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από το υπουργείο αυτό».

Παράληλα ο υπουργός προχώρησε και σε αποκαλύψεις για την κατάσταση που παρέλαβε το ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού 4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών.

Ακόμα υπογράμμισε ότι 8 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και 9 στα 10 νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα. Σοκάρει και η διαπίστωση ότι 1 στα 2 νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Σε ότι έχει να κάνει με τις προσλήψεις στην Υγεία ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7205.

Τέλος ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημα του υπουργείου είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την ίδια στιγμή είπε πως ο προηγούμενος υπουργός Ανδρέας Ξανθός είχε κάνει λόγο για 250 εκατ. κονδύλι για τους ανασφάλιστους όμως δεν υπάρχει κωδικός γι’ αυτό.

Ακόμα δήλωσε πως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι στήριξε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα:

127 ΤΟΜΥ βρίσκονται σε λειτουργία από το στόχο των 239 (ποσοστό υλοποίησης 53%)

Έγιναν 340 προσλήψεις ιατρών, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ, από το σχεδιασμό των 1.195 (ποσοστό 28,5%).

Είναι σαφής η υποαπασχόληση και η λειτουργική αδυναμία των ΤΟΜΥ, καθώς σύμφωνα με τον αριθμό των ιατρών που προσλήφθηκαν θα έπρεπε να έχει εξυπηρετηθεί διπλάσιος αριθμός πολιτών από τον σημερινό απολογισμό.

370.000 ωφελούμενοι συμπολίτες μας, από υπολογιζόμενο αριθμό 703.500 (52%).

Παρατηρούνται ακόμη μεγάλες αποκλίσεις-ανισότητες στην υλοποίηση των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια, καθώς δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο (π.χ. Νησιωτικές Περιοχές) και που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Σε ότι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε.
Βασικό πρόβλημα η έλλειψη πληρωμάτων, που οξύνθηκε την περίοδο 2016-2018 από τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa