Μυρίζει… μπαρούτι η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τη συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία να κρέμεται από μία κλωστή και να επαφίεται στις διαθέσεις του «σουλτάνου».

Όχι βέβαια ότι έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από τις 20 Μαρτίου έως και τις 20 Δεκεμβρίου έχουν επιστρέψει στη γειτονική χώρα μόλις 801 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Τυχόν κατάρρευσή της, όμως, θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων με τον αφηνιασμένο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ανοιχτά τις Βρυξέλλες πως θα… ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, ότι θα επιτρέψει στις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες να επιβιβαστούν στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων με προορισμό κάποιο από τα ήδη υπερφορτωμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο σε δομές και χώρους φιλοξενίας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω βρίσκονταν στις 20 Δεκεμβρίου 15.555 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, ένας αριθμός που αυξάνεται καθημερινά κατά περίπου 100 άτομα. Οι περισσότεροι, ωστόσο, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε hot spots για μήνες, καθώς η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δε, αντιμετωπίζουν η Λέσβος και η Χίος, με τον αριθμό των αλλοδαπών να είναι σχεδόν διπλάσιος από την ονομαστική χωρητικότητα των δομών.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με… καραβιές αλλοδαπών από χώρες της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι μεταφορείς, με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις μικρασιατικές ακτές -ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο- κερδίζοντας 300-500 δολάρια από κάθε άτομο που μπαίνει σε βάρκα με προορισμό την Ελλάδα. Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει ψευδώς τους παράνομους μετανάστες ότι μπορούν να μείνουν στη χώρα μας απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα σύ- νορα έχουν κλείσει εδώ και μήνες. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο. Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα», γράφει ο διεθνής Τύπος.

Δυσοίωνες προοπτικές

Η χώρα μας, που επί της ουσίας έχει αφεθεί στην τύχη της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να δείχνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, βλέπει να διαμορφώνονται συνθήκες εφιαλτικές για μία σειρά από λόγους: Α) Από τις 15 Μαρτίου 2017 παύει η εξαίρεση της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Δουβλίνου, κάτι που σημαίνει ότι όσοι μετανάστες εντοπιστούν -από εκείνη την ημερομηνία κι έπειτα- να έχουν μπει παράνομα σε έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ θα επιστρέφονται άμεσα στη χώρα από την οποία εισήλθαν. Β) Με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντο- γάν να επιδίδεται σε πογκρόμ διώξεων εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, οι Βρυξέλλες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουν το θέμα της βίζας.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως η απάντησή της θα είναι το… άνοιγμα των συνόρων, με τους δουλεμπόρους να έχουν έτοιμους προς… αποστολή στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Γ) Η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, πολλώ δε μάλλον εάν αποδειχθεί ότι ο «μοναχικός λύκος» που έκοψε το νήμα της ζωής 12 ανθρώπων είχε περάσει από την Ελλάδα, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ακραίων που ζητούν απομόνωση της Ελλάδας. Πρόσφατα δημοσίευμα του Der Spiegel ανέφερε ότι η Frontex ενισχύει την παρουσία της στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία μπροστά στο ενδεχόμενο ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα.

Το γεγονός ότι δεν διαψεύστηκε από κανέναν το δημοσίευμα, μας δείχνει τις προθέσεις της ΕΕ σε περίπτωση που ξεκινήσει νέο «αποβατικό κύμα» προς τα νησιά μας. Δ) Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα πολύ περισσότερο ως ακτιβιστής και λιγότερο ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, ο Γιάννης Μουζάλας έχει συμβάλει στο να μετατραπούν τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών. Είναι χαρακτηριστικό πως εκκρεμούν προς εξέταση περίπου 11.500 αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, στριμωγμένους σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Σε αυτούς δεν υπολογίζονται οι αλλοδαποί που διαμένουν εκτός των δομών φιλοξενίας, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη και να αρκεί ένα τυχαίο γεγονός για γενικευμένη εξέγερση, όπως συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες στη Μόρια μετά το μοιραίο δυστύχημα με τη φιάλη υγραερίου.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Χωρίς καμία διάθεση να ανησυχήσουμε τον κόσμο, το «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στα συναρμόδια υπουργεία έχει καταρτιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ο «σουλτάνος» αποφασίσει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. Τι εννοούμε; Εάν οι ροές αυξηθούν και πάλι στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2015 με χιλιάδες αφίξεις καθημερινά, τότε προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η κήρυξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου, καθώς και η ενεργοποίηση του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Όλα αυτά, βέβαια, στο απευκταίο σενάριο που διαπιστωθεί οργανωμένο σχέδιο «βουλιάγματος» των νησιών.

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο εκτάκτως την Παρασκευή 23/12

 

Σχολιάστε ...