Κοινωνία

«Απόβαση» Τούρκων για αγορά ακινήτων

Στην οδό Φιλελλήνων, στην «καρδιά» της Αθήνας, βρίσκονται δύο κτήρια (το ένα νεοκλασικό), που πριν από την κρίση στέγαζαν μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία και διάφορες επιχειρήσεις. Εδώ και τρία χρόνια ήταν άδεια. Αυτές τις ημέρες πρόκειται να αλλάξουν ιδιοκτήτες.

Τούρκοι μεσίτες που τα είχαν βάλει στο μάτι έδωσαν ήδη «καπάρο» και τα προωθούν σε επενδυτές από την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι αναζητούν μέγαρα στο κέντρο της Αθήνας, για να κατασκευάσουν πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία θα πουλήσουν στη συνέχεια σε πλούσιους συμπατριώτες τους.

Πρόκειται για τα ίδια «λαγωνικά» του real estate που ρωτούσαν πριν από λίγο καιρό αν πωλούνται… το κτήριο της Βουλής και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας!

Μια ηλιόλουστη Κυριακή του Νοεμβρίου, ο ιδιοκτήτης ενός προς πώληση διαμερίσματος στο Παλαιό Φάληρο περίμενε τον ερχομό του μεσίτη. Μαζί με τον μεσίτη, εμφανίστηκε ένα ζευγάρι μεσήλικων Τούρκων –λες κι είχαν βγει από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα»– που ενδιαφερόταν για αγορά διαμερίσματος στην Αθήνα. Η επίσκεψη ήταν τυπική, με μόνη διαφορά το αυξημένο ενδιαφέρον του ζευγαριού να βεβαιώσει τη θέα του σπιτιού στη θάλασσα! Δεν ήταν οι μόνοι πολίτες από την Τουρκία που έκαναν τους τελευταίους μήνες «γουίκεντ» στην Αθήνα, ψάχνοντας για σπίτι! Ούζο, θάλασσα, Ακρόπολη και βόλτα με μεσίτη στην πόλη ήταν… η διαδρομή τους!

Από τον Σεπτέμβριο και μετά, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέψεις Τούρκων στην Ελλάδα, με στόχο την αγορά ακινήτου. Οι περισσότεροι καταλύουν σε ξενοδοχεία στη Συγγρού ή στο Σύνταγμα, έτσι ώστε να είναι κοντά στις δύο περιοχές που θέλουν να επισκεφτούν: το κέντρο και την Ακρόπολη από τη μία και τα νότια προάστια από την άλλη. Η αύξηση στις επισκέψεις Τούρκων πολιτών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα καταγράφεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε στη γείτονα.

Με θέα στη θάλασσα

«Υπάρχει μια αισθητά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον Τούρκων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα», λέει ο κ. Βασίλης Αξαρλής, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου «Ελληνικό Κέντρο Ακινήτων». «Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για οικίες σε Βουλιαγμένη, Βούλα, Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο, με θέα στη θάλασσα.

Πρόκειται για ευκατάστατους, έτοιμους να δαπανήσουν και 500.000 ευρώ για ένα καλό ακίνητο. Βεβαίως, υπάρχει ενδιαφέρον και σε πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν και αγοραπωλησίες», σημειώνει ο κ. Β. Αξαρλής. «Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον στην Τουρκία, γι’ αυτό ψάχνουν σπίτι-κατοικία στην Αθήνα και όχι γενικά για επενδυτικές ευκαιρίες», λένε μεσίτες οι οποίοι έχουν εξυπηρετήσει Τούρκους πολίτες.

Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους Τούρκους επίδοξους αγοραστές και ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, γι’ αυτό ψάχνουν για αγορά ακινήτου με τιμή άνω των 250.000 ευρώ – ποσό που παρέχει πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα σε αλλοδαπούς. Μάλιστα, εάν το διαμέρισμα που αγοράσουν κοστίζει λιγότερο από 250.000 ευρώ, τότε προσθέτουν ένα μικρό κατάστημα, ώστε να πιάσουν το όριο.

«Υπάρχει πράγματι μια κίνηση από την Τουρκία, ειδικά από Σεπτέμβρη και μετά. Αρκετοί Τούρκοι πολίτες έρχονται στην Αθήνα και βλέπουν σπίτια. Προχωρήσαμε και σε μερικές πωλήσεις. Είναι καινούργιο στοιχείο, αλλά προσοχή: Δεν πρόκειται για κανένα τσουνάμι», σημειώνει ο κ. Πατρίκ Κατσένκο, από το μεσιτικό γραφείο «Mobilia». Η εκτίμηση του κ. Κατσένκο είναι πως οι Τούρκοι πολίτες «έρχονται για να μείνουν ή για να έχουν μια έτοιμη έξοδο κινδύνου, εάν τα πράγμα- τα δεν πάνε καλά στην Τουρκία. Τους βολεύουν το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα. Θέλουν να είναι στην Ευρώπη, αλλά θα δυσκολεύονταν να πάνε βόρεια». Ποιο είναι το προφίλ των Τούρκων πολιτών που έρχονται για αγορά σπιτιού στην Ελλάδα;

Ευκατάστατοι, 50-60 ετών, διανοούμενοι και γενικότερα απόφοιτοι Πανεπιστημίου, στελέχη εταιρειών ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλοί είναι από την Κωνσταντινούπολη, με «ευρωπαϊκό αέρα». Είναι άνθρωποι οι οποίοι δείχνουν να ασφυκτιούν με τις εξελίξεις στην Τουρκία και ανησυχούν με την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα. Δεν λείπουν οι Κούρδοι ή μέλη άλλων μειονοτήτων, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Έλληνες της Πόλης.

Ρίχνουν… άγκυρα στις ελληνικές μαρίνες

Ένας ακόμα τομέας όπου διεισδύουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα είναι ο Τουρισμός. Το ενδιαφέρον τους για τις ελληνικές μαρίνες οφείλεται στη διαπίστωσή τους ότι οι τεράστιοι στόλοι σκαφών των Ευρωπαίων θα αποτελούσαν τους καλύτερους πελάτες για τα πιο ήσυχα και ενδιαφέροντα νερά της Μεσογείου, εάν υπήρχαν αρκετές και ανάλογα οργανωμένες μαρίνες στην Ελλάδα με τα 3.045 νησιά, την ακτογραμμή των 16.000 χιλιομέτρων, αλλά με τις μόλις 19 μεγάλες οργανωμένες μαρίνες, τη στιγμή που η Κροατία διαθέτει 230 και η Τουρκία πάνω από 200!

Συγχρόνως, Τούρκοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να αγοράζουν σκάφη αναψυχής από Έλληνες, οι οποίοι τα παραχωρούν σε εξευτελιστικές τιμές λόγω του φορολογικού περιβάλλοντος και της δυσοίωνης οικονομικής κατάστασης, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τον στόλο τους και να εκμεταλλεύονται τον τομέα του yachting, προσφέροντας ενοικιάσεις σκαφών σε ξένους τουρίστες έναντι σχετικά χαμηλού τιμήματος.

Παράλληλα, τουρκικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και προς άλλες αγορές και επενδύσεις σε διάφορες ελληνικές περιοχές και νήσους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23/12

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa