Κόσμος

Απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι με… ύποπτο timing

Ο αποχαρακτηρισμός αφορά 3.100 επίμαχα κείμενα, ως επί το πλείστον αρχεία από τη CIA και το FBΙ.

Συνολικά ο φάκελος της δολοφονίας Κένεντι περιέχει υλικό 5 εκατομμυρίων σελίδων.

Περίπου 500.000 σελίδες ήταν μέχρι τώρα απόρρητες ή προσβάσιμες αλλά, με αρκετά από τα κρίσιμα στοιχεία καλυμμένα.

Τα νέα έγγραφα δεν έριξαν φως σε ερωτήματα όπως: Ήταν ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ τελικά ο μόνος δολοφόνος του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι; Τελικά υπήρξε από πίσω μια ολόκληρη ομάδα στήριξης ή όχι; Υπήρξε δεύτερος σκοπευτής; Ποιος ήθελε νεκρό τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών;

Σχετική ανάρτηση με την αποκάλυψη είχε γίνει και πριν από λίγες ημέρες από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπου ανακοίνωσε ότι θα δώσει το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων αρχείων: «Με την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω, ως Αμερικανός πρόεδρος, το άνοιγμα του εδώ και πολλά χρόνια κλειστού και διαβαθμισμένου ΦΑΚΕΛΟΥ JFK».

Ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει το ‘timing΄ ως αρκετά ύποπτο καθώς θα μπορούσε να είναι μια κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τον ίδιο τον Τραμπ, σχετικά με την συνεχιζόμενη έρευνα περί ρωσικής ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές.

Μέχρι τώρα, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας έχουν κατηγορήσει 82 δολοφόνους, 42 διαφορετικές ομάδες και συνολικά 214 πρόσωπα για τη δολοφονία του JFK, ακόμη και εξωγήινους. Χιλιάδες βιβλία, άρθρα, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές έχουν καταπιαστεί με την υπόθεση.

Αρκετοί ιστορικοί και ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι οι νέες δημοσιοποιήσεις δε προσθέτουν κάποιο πολύ σημαντικό νέο στοιχείο στην υπόθεση, αλλά επιχειρούν να καταδείξουν τον βαθμό στον οποίο η CIA γνώριζε τις διασυνδέσεις του πρώην πεζοναύτη με τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία είχε ζήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έχοντας μάλιστα αποκτήσει υπηκοότητα.

Παλιότερα ο Αμερικάνος Πρόεδρος είχε επίσης αναφερθεί στο γεγονός , εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, όπου είχε δηλώσει ότι ο πατέρας του τότε αντιπάλου του, Τεντ Κρουζ, είχε βρεθεί μαζί με τον Οσβαλντ, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του προέδρου στο Ντάλας. Ο Τραμπ δεν ανακάλεσε αλλά ούτε και στοιχειοθέτησε ποτέ αυτό τον ισχυρισμό.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa