Πολιτική Συνεντεύξεις

Απόστολος Πάνας στο «Π»: Το μήνυμα του ΚΙΝΑΛ να φτάσει στην κοινωνία

«Σε μια εποχή που τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται, προοδευτικό για μένα είναι να “χτίσουμε” δουλειές, να σχεδιάσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο, να καινοτομήσουμε στην έρευνα, στον αγρότη, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, να διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους», επισημαίνει ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας. Και προσθέτει ότι από αυτή την εξέλιξη θα δούμε ποιος είναι και ποιος δεν είναι «προοδευτικός» κι από αυτή θα εξαρτηθεί η όποια προοδευτική διακυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει αλλαγές, η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει βηματισμό», δηλώνει. Ταυτόχρονα, δεν αποφεύγει να παραδεχτεί ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της μια μεγάλη, πρωτόγνωρη ύφεση, η οποία, για να αντιμετωπιστεί, «οι πόροι από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυλώνα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας».

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να διεκδικήσει εξουσία αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλο κόμμα;

Νομίζω ότι κύριο μέλημα του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι αν θα διεκδικήσει κάποια εξουσία ή με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτό. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι να φτάσει το πολίτικο μας μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των προτάσεών μας και των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών μας. Πρόσφατα μάλιστα, μέσα από επίσημα στοιχεία της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ κατατάσσεται πρώτη σε κατατεθειμένες Επίκαιρες Ερωτήσεις σε υπουργούς και στον πρωθυπουργό. Αρά, στην ουσία έχουμε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Με επιμονή και συνέπεια, τεκμηρίωση και διαρκή επαφή με την κοινωνία, ευελπιστούμε και τον ανάλογο κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό πρέπει να πετύχουμε, για αρχή, και τα υπόλοιπα έπονται.

Την προοδευτική διακυβέρνηση, που συζητείται τελευταία, πώς την αντιλαμβάνεστε;

Για να φτάσουμε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει να ορίσουμε τι είναι προοδευτικό σήμερα αλλά και πώς εκφράζεται. Δεν φτάνει να έχουμε μια ταμπέλα με τη λέξη «προοδευτικό» και έτσι να θεωρούμε ότι είμαστε. Προοδευτικούς μάς κάνουν οι πράξεις μας και όχι τα συνεδριακά κείμενά μας. Άρα, σε μια εποχή που τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται, προοδευτικό για μένα είναι να «χτίσουμε» δουλειές, να σχεδιάσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο, να καινοτομήσουμε στην έρευνα, στον αγρότη, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, να διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους.

Ελληνοτουρκικά, οικονομία, πανδημία: Ένα «εκρηκτικό» μείγμα προβλημάτων. Κατά πόσο εκτιμάτε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε εκλογές ή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Είναι γεγονός ότι διανύσαμε και εξακολουθούμε να διανύουμε ως χώρα μια δύσκολη περίοδο. Η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει περαιτέρω τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα τη Γερμανία, να υιοθετήσουν τις ελληνικές θέσεις για το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πάγια επιδίωξή της για ειρήνη στη Μεσόγειο. Η Τουρκία, από την πλευρά της, είναι ένας συνομιλητής απρόβλεπτος και πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση.

Από την άλλη, η πανδημία είναι απειλητική και απρόβλεπτη και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα μας ταλαιπωρήσει ακόμη. Στην εξέλιξή της, παρ’ όλα αυτά, έχει αποδείξει τη συνέπεια των Ελλήνων πολιτών, που ήταν και παραμένει παραδειγματική.

Ως προς την αντιμετώπιση τώρα των επιπτώσεων της πρωτοφανούς αυτής κρίσης στην οικονομία και στην κοινωνία, τα αποτελέσματα είναι ορατά. Υπάρχουν ομάδες του παραγωγικού ιστού που έμειναν παντελώς εκτός των μέτρων στήριξης, όπως οι αγρότες, αλλά και όσοι στηρίχθηκαν, όπως οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες του τουριστικού κλάδου και του κλάδου της εστίασης, δεν βλέπουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι φαινομενικές μεταρρυθμίσεις εξαντλούνται σε μια επιδοματική πολιτική με ασαφή ημερομηνία λήξης. Πρωτογενής τομέας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς έκτακτης ανάγκης. Το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη προτείνει μια σειρά μέτρων για ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης για τη χώρα, που προϋποθέτει την ουσιαστική στήριξη όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ιδιαίτερα των εργαζομένων που επλήγησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ είναι αναγκαίο, όσο ποτέ, να υπάρξουν ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός και η ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργειών για την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιστροφή της μεγάλης ύφεσης που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Οι πόροι που επίκειται να διοχετευθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης, καθώς και από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά τη νέα δημοσιονομική περίοδο, θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυλώνα για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πλήθος τομέων, όπου η χώρα παρουσιάζει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές, θεωρώ ότι είναι προκλητικό να υπάρχει στη δημόσια συζήτηση αυτό το ενδεχόμενο εν μέσω πανδημίας. Οι εκλογές είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία, που δεν μπορεί να γίνει με μάσκες και νοσηλευόμενους.

Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αλλάξει ηγεσία ή καλώς έχει;

Το ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με το καταστατικό, θα έχει εκλογές ηγεσίας το ερχόμενο φθινόπωρο. Όταν ανοίξουν οι διαδικασίες επίσημα, ο καθένας μας θα τοποθετηθεί. Αυτήν τη στιγμή στηρίζουμε την προσπάθεια του χώρου σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις με τα εθνικά θέματα, την πανδημία και τις οικονομικές της παρενέργειες. Άρα, προτεραιότητα είναι η παράταξή μας να αντεπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις.

Πώς κρίνετε την κυβέρνηση και πώς την αξιωματική αντιπολίτευση;

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις ριζικές αλλαγές, όπως είχε υποσχεθεί, λειτουργεί σε ειδικές συνθήκες. Χρησιμοποιεί το πρόσχημα της πανδημίας για να καλύψει αδυναμίες, όμως φτάνει ο χρόνος που θα πρέπει να αξιολογηθεί και για αυτά που ψηφίστηκε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει τον βηματισμό της ακόμα και δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο τεράστιο θεσμικό κενό. Χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα, δεδομένων και των συνθηκών, με προβολή σοβαρών θεμάτων, επίσης ουσιαστικές προτάσεις και προγραμματικό πλαίσιο για τη βελτίωση των συνθηκών της παρούσας κατάστασης.

 Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa