Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Από τη Βρετανία για την Ελλάδα

O Kώστας Δουζίνας δεν είναι τυχαίος. Πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ν.Πουλαντζάς» και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, έχει άποψη για τις ελληνικές, ευρωπαϊκές και βρετανικές εξελίξεις. Γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση ένα άρθρο του για τον «νεανικό σεισμό» στη Μ. Βρετανία, που η δυναμική του θα ανέτρεπε τους συσχετισμούς υπέρ των Εργατικών. Στο άρθρο, που γράφτηκε στις 4/12, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από τις εκλογές που έγιναν, σημειωνόταν: «Ο Κόρμπιν άνοιξε τη συζήτηση για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Στις επόμενες δέκα μέρες, ο ηγέτης των Εργατικών πρέπει να πείσει τους νέους ξανά ότι μόνο ο Σοσιαλισμός προστατεύει το μέλλον τους. Αν το πετύχει, θα αλλάξει τη Βρετανία και την Ευρώπη…». Απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιες τέτοιες εκτιμήσεις και προσεγγίσεις πρέπει να είχε διαβάσει και ο Αλ. Τσίπρας και δήλωνε ότι οι εκλογές στη Μ. Βρετανία θα σημάνουν την αλλαγή υπέρ των δυνάμεων του Σοσιαλισμού. Και τότε άνοιξαν οι κάλπες…

Τι ανέδειξαν, λοιπόν, οι κάλπες; Ανέδειξαν θριαμβευτή έναν καραμπινάτο, επικίνδυνο λαϊκιστή, μια απόλυτη κυριαρχία των Συντηρητικών με ποσοστό 43,6%, και τους Εργατικούς να βρίσκονται στην πιο δεινή θέση των τελευταίων δεκαετιών, συγκεντρώνοντας 60 έδρες λιγότερες. Οι Συντηρητικοί πήραν πολλούς ψηφοφόρους για πρώτη φορά και οι Εργατικοί έχασαν προπύργιά τους στον Βορρά και στην Κεντρική Αγγλία. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο προσδοκώμενος «νεανικός σεισμός» δεν είχε τα… Ρίχτερ που χρειαζόταν. Μάλιστα, ας μου επιτραπεί να αμφισβητήσω στοιχεία που διαβάζω σε άρθρα αναλυτών για τα ποσοστά που πήραν οι Εργατικοί στις μικρότερες ηλικίες (18-24: 57%, 25-34: 55%, 35-44%). Αν αυτά τα στοιχεία ίσχυαν, ποτέ οι Συντηρητικοί δεν θα συγκέντρωναν 43,6%. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να μη γράφονται σχόλια και εκτιμήσεις σαν την περίφημη, ότι ο Κόρμπιν μεν έχασε, ο αριστερός του λόγος του όμως έχει απήχηση στους νέους. Ας το πούμε απλά: Ο Κόμπιν και ο αριστερός του λόγος συνολικά συνετρίβησαν.  Μάλιστα, αν δεν προσέξουν οι Εργατικοί, μπορεί να θυμηθούν πάλι την εποχή Θάτσερ, που είχαν να δουν κυβέρνηση…18 ολόκληρα χρόνια.

Οι βασικές αιτίες που οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στους Εργατικούς ήταν η παρουσία του Κόρμπιν, η απελπιστικά ασαφής θέση για το Brexit και η οικονομική του πρόταση. Σύμφωνα με την μέτρηση της Opinium, αυτοί που εγκατέλειψαν τους Εργατικούς, κατά σειρά που αναφέρονται οι αιτίες, συγκεντρώνουν ποσοστά 37%, 21%, 6%. Ο Κόρμπιν φερόταν σαν να βρισκόταν σε άλλη χώρα. Όλοι έβλεπαν την ιδεοληψία του και την αδυναμία του να αντιληφθεί τις διεργασίες της βρετανικής κοινωνίας. Τέσσερα χρόνια μια χώρα ταλανίζεται για το Brexit ή όχι και, όταν ήρθε η ώρα, θεώρησε ότι αυτό το θέμα είναι υπερεκτιμημένο! Εξέπεμψε ένα θολό μήνυμα για το τι θέλει. Θεώρησε ότι με τη μαζική εγγραφή νέων μελών και μια πολιτική που στηριζόταν σε αποκρατικοποιήσεις και φόρους θα πείσει. Τελικά, έπεσε σε τοίχο.

Ας συνοψίσουμε τα αίτια της εκλογικής καταστροφής: Αδυναμία Κόρμπιν, στρουθοκαμηλισμός απέναντι στις προτεραιότητες και τις διεργασίες της κοινωνίας, ιδεοληπτικός λόγος, ψευδαίσθηση για τη δυναμική των νέων, αυταπάτη ότι γράφοντας μέλη ανατρέπεις πολιτικούς συσχετισμούς, πολιτικός λόγος δεκαετίας ’80. Αυτά είναι τα μηνύματα από τη Βρετανία. Ας τα λάβουν κάποιοι και στην Ελλάδα. Γιατί τα αίτια της συντριβής Κόρμπιν όλο και κάτι μάς θυμίζουν για το πώς κινούνται κάποιοι στη χώρα.

Έτσι δεν είναι;

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa