Άρθρα

Από τη Δημοκρατία στην Τυραννίδα!

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, καθώς και η επερχόμενη νέα ήττα του στις εθνικές εκλογές, αποτελούν την απόδειξη ότι ο λαός μας αποφάσισε με την ψήφο του να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία μας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, στα χρόνια της διακυβέρνησης της πατρίδας μας από το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Δημοκρατία μας διολίσθησε σε τυραννίδα.

Η προκλητική συμπεριφορά, ο πολυτελής ιδιωτικός βίος, η περιφρόνηση προς το δημόσιο αίσθημα, η κατάχρηση εξουσίας αποτελούν συστατικά στοιχεία της τυραννίδας.

Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτε. Τα έχουν πει όλα ο Θουκυδίδης, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής.

Ο Θουκυδίδης μίλησε για τη δημόσια εκφορά λόγου που επηρεάζει το λαϊκό αίσθημα, για την αυθάδη επίδειξη, για τη λαμπρότητα της ιδιωτικής ζωής, την ηδυπαθή λαμπρότητα, τον τρυφηλό βίο.

Τα είδαμε και τα ζήσαμε όλα αυτά. Όλα αυτά τα χρόνια. Ακούσαμε και διαβάσαμε έναν πρωτοφανή υβριστικό λόγο και παρακολουθήσαμε τις βόλτες με τα κότερα και τα δεκαπέντε νέα μενού στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο.

Ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» προχώρησε στη διάκριση μεταξύ του τυράννου και του βασιλιά (του ηγέτη δηλαδή). Όπως έγραψε: «Ο τύραννος επιδιώκει τις απολαύσεις, ενώ ο βασιλιάς να κάνει καλό. Γι’ αυτό χαρακτηριστικό πλεονέκτημα του τυράννου είναι τα χρήματα, ενώ του βασιλιά οι τιμές. Αλλά και τη φρουρά του βασιλιά την αποτελούν πολίτες, ενώ του τυράννου μισθοφόροι. Είναι φανερό ότι η τυραννίδα περιέχει όλα τα κακά της δημοκρατίας και της ολιγαρχίας. Από την ολιγαρχία έχει την επιδίωξη του πλούτου (γιατί έτσι μόνο εξασφαλίζει τη διατήρηση και την τρυφηλότητα) και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον λαό (γι’ αυτό του παίρνει τα όπλα, φέρεται άσχημα στο πλήθος, βασανίζει τους πολίτες, εξαναγκάζοντάς τους να φεύγουν για άλλους τόπους). Τούτα είναι ελαττώματα τόσο της τυραννίδας όσο και της ολιγαρχίας. Κι από την ακραία όμως δημοκρατία η τυραννίδα έχει πάρει τη δίωξη των επιφανών και την κρυφή και φανερή εξόντωσή τους και την εξόρισή τους, αφού τους θεωρεί αντιπάλους και εμπόδιο στην εξουσία. Γιατί σ’ αυτούς οφείλονται συνήθως οι προσπάθειες ανατροπής, αφού υπάρχουν άλλοι που θέλουν να ανεβούν στην εξουσία κι άλλοι που δεν ανέχονται να είναι δούλοι».

Είπε, όμως, και κάτι άλλο ο Αριστοτέλης, που μοιάζει σαν να έχει γραφεί αποκλειστικά για τον κ. Τσίπρα:

«Οι περισσότεροι τύραννοι προήλθαν από τους δημαγωγούς, που κέρδισαν την εμπιστοσύνη του λαού, κατηγορώντας τους προνομιούχους!»

Σαν να τον είχε μπροστά του!

Επομένως, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι όλα εδώ:

·      Απαράδεκτη εκφορά δημόσιου λόγου.

·      Αυθάδης επίδειξη, λαμπρότητα ιδιωτικής ζωής, ηδυπαθής λαμπρότητα, τρυφηλότητα, προϋπόθεση για τη συνέχιση των οποίων αποτελεί η αγκίστρωση στην εξουσία.

·      Έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον λαό (και επομένως περιφρόνηση του δημοσίου αισθήματος).

·      Δίωξη των επιφανών με κρυφή και φανερή εξόντωσή τους (βλέπε «σκάνδαλα» τύπου Novartis), ώστε να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια στον δρόμο για την κατάληψη ή την παραμονή στην εξουσία.

·      Οι δημαγωγοί του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν την εμπιστοσύνη του λαού κατηγορώντας τους «προνομιούχους» και βρέθηκαν στην εξουσία με εκλογή.

Και εδώ έρχεται ο Σοφοκλής για το συμπέρασμα: «Η ύβρις γεννά τύραννον».

Με τη διαφορά ότι η ύβρις φέρνει τη νέμεση.

Για τον κ. Τσίπρα, έχει έλθει η ώρα της νέμεσης…

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών (Νότιος Τομέας)

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa