Να συμφωνήσουμε από την αρχή ότι το «σκάνδαλο Novartis» είναι υπαρκτό και είναι σημαντικό. Και είναι διεθνές. Την υπόθεση άλλωστε ερευνά η αμερικανική Δικαιοσύνη εδώ και αρκετά χρόνια. Γνωστή και η δική μας ιστορία ως η κρίσιμη χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 κράτη και στην οποία διερευνάται η τιμολόγηση, με συνέπεια την υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη που για αρκετά χρόνια υπονόμευσε τα οικονομικά της Υγείας.

Από την άποψη αυτή, το θέμα έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά και να διερευνηθεί σε βάθος. Γιατί υπαρκτά, πράγματι, σκάνδαλα διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην Υγεία είναι πολύ σοβαρά, για να τα διαχειρίζεται κανείς με προχειρότητα και με εμφανή την πρόθεση στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων.

Και αν κρίνουμε από τον τρόπο που η κυβέρνηση επέλεξε να πετάξει το θέμα στην ειδησεογραφική «αρένα», η βασική στόχευσή της είναι μάλλον προπαγανδιστική.

Προφανώς υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για αυτό το «πάρτι» στην Υγεία. Μόνο που η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι, με στόχο, όπως φαίνεται, την πολιτική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση.

Με αόρατες μαρτυρίες «κουκουλοφόρων» στοχοποιούνται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται στη δικογραφία, με μόνα πειστήρια τις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων που «κάτι είδαν, κάτι άκουσαν» και κατηγόρησαν.

Αλλά και η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι προβληματική και δεν προσιδιάζει σε ένα κράτος δικαίου. Υπουργοί επισκέπτονται (αντιθεσμικά) και συσκέπτονται στον Άρειο Πάγο, πριν την αποστολή της δικογραφίας, υπουργοί εμφανίζονται πλήρως ενημερωμένοι για το περιεχόμενο της δικογραφίας, μιλώντας για το «σκάνδαλο του αιώνα», ο συγκυβερνήτης εκδίδει από τώρα, πριν γίνει συζήτηση στη Βουλή και πριν ασκηθούν (αν ασκηθούν) διώξεις, καταδικαστική απόφαση, αναρτώντας στο διαδίκτυο το «Αντιλαλούν οι φυλακές», υπουργός ομολογεί ότι η κυβέρνηση γνωρίζει (παρανόμως) την ταυτότητα των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων και ο πρωθυπουργός (αναρμοδίως) ζητά την άμεση κατάθεση του «σχετικού φακέλου» στη Βουλή.

Είναι δυνατόν όμως να ασχοληθεί η Βουλή με τόσο σοβαρές καταγγελίες για χρηματισμό πρώην πρωθυπουργών και υπουργών με βάση καταγγελίες κρυπτόμενων μαρτύρων; Είτε μας βολεύει είτε όχι, ουδείς ενοχοποιείται, με μόνον αόρατους μάρτυρες, χωρίς να μπορεί να αντικρούσει τις όποιες κατηγορίες τους. Εκτός κι αν ο στόχος είναι να κρατούνται κάποιοι ως όμηροι για να συντηρείται ένα πολωτικό, διχαστικό κλίμα λασπολογίας, μέχρι όποτε γίνουν οι εκλογές.

Δεν ξέρω αν οι πολιτικοί που αναφέρονται είναι μπλεγμένοι ή όχι στην υπόθεση και με ποιον τρόπο. Ανεξάρτητα αν και οι δέκα μιλούν για εκστρατεία συκοφαντίας, για λάσπη στον ανεμιστήρα και δηλώνουν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις κατά πάντων για συκοφαντία, μου είναι δύσκολο να πιστέψω αυτή την ιστορία με τα «βρεγμένα πάμπερς», κατά πώς τη χαρακτήρισε και ο Ευ. Βενιζέλος. Και μου είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν σε αυτή την υπόθεση κάποια αναπάντητα ερωτήματα και «λεπτομέρειες» κυρίως ως προς τους «προστατευόμενους» μάρτυρες.

Παραδείγματος χάριν, η τελευταία κατάθεση «ανώνυμου» μάρτυρα ελήφθη την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Ήταν η ημέρα του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό στην πλατεία Συντάγματος. Μίας διαμαρτυρίας που προφανώς και έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Προσέξτε και μια άλλη «περίεργη» σύμπτωση. Η συγκεκριμένη κατάθεση δόθηκε την ημέρα που είχε ήδη κυκλοφορήσει κυριακάτικη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η οποία περιέλαβε στο ρεπορτάζ της και τη συγκεκριμένη μαρτυρία, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην εισαγγελέα διαφθοράς!

Υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί. Όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ξαφνικά, δηλαδή, σε μία έρευνα ετών, τις τελευταίες 25 μέρες όλως τυχαίως (;) βρίσκονται μάρτυρες (όχι αυτοί που κατέθεσαν στο FBI) που «καίνε» αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα, ενώ ολόκληρη η διαδικασία βασιζόταν, μέχρι τότε, στη διερεύνηση της διείσδυσης της Novartis στον ιατρικό κόσμο.

Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν όλα αυτά, πώς να μη δικαιολογήσει όλους αυτούς που με σκεπτικισμό συνδυάζουν την υπόθεση «Μακεδονία», που χάνουμε, αλλά βρίσκουμε τη «Nova Macedonia», με το νέο «αφήγημα αποπροσανατολισμού» που λέγεται Novartis;

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10/2

Σχολιάστε ...