Πολιτική

Αρραγές μέτωπο όπως στην ψήφο των αποδήμων ζητά ο Θεοδωρικάκος και για τα εθνικά θέματα

«Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι και αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την προκλητικότητα την Τουρκίας, σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του στον ΑΝΤ1 και στον ΣΚΑΙ.  «Το μοντέλο που ακολουθήσαμε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να το επαναλάβουμε σε οτιδήποτε έχει σχέση με τα εθνικά μας θέματα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών είπε στον ΑΝΤ1:

«Κυβέρνηση έχει μία στρατηγική που εξελίσσεται σε τρία επίπεδα: Πρώτον, διαμορφώνουμε ένα πανίσχυρο και αρραγές εθνικό μέτωπο. Μία ουσιαστική και καθοριστική εθνική ενότητα, με προσεκτικούς χειρισμούς, με ενημέρωση των κομμάτων, με τον τρόπο που είπαμε υπεύθυνα και σοβαρά, με τη συνεδρίαση του ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και με την αποφυγή, από την πλευρά μας, να εμπλεκόμαστε σε κομματικές αντιπαραθέσεις γύρω από το εθνικό ζήτημα. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, οργανωμένα απομονώνουμε την Τουρκία σε όλα τα διεθνή φόρα, Ευρωπαϊκή Ένωση, σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Ρωσία, αλλά και γειτονικά κράτη τα οποία έχουν καθοριστικούς ρόλους στη διαμόρφωση των ισορροπιών. Αναφέρθηκε και είναι πάρα πολύ σοβαρός ο ρόλος του Ισραήλ και της Αιγύπτου επίσης. Αυτό πηγαίνει καλά, είχαμε την πρόσφατη ανακοίνωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι και ομοφώνως η Τουρκία είναι απομονωμένη σήμερα από την Ευρώπη. Και τρίτο και πάρα πολύ σημαντικό, χωρίς καμία αμφιβολία, η Κυβέρνηση πολύ γρήγορα προχωρά στην αναβάθμιση των κατάλληλων οπλικών συστημάτων. Προχθές ψηφίστηκε και γίνεται αμέσως η αναβάθμιση των αεροσκαφών μας, των MIRAGE και των F16, καθώς και δύο τύπων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Και δεν πρέπει να έχει κανείς την αμφιβολία, ότι οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι και σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς για αυτό».

Στη συνέχεια, στον ΣΚΑΙ, ερωτηθείς για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας επισήμανε ότι είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να έχει τον ανώτερο ρόλο που στο πολιτικό σύστημα της χώρας, θεσμικά είναι ο επικεφαλής της χώρας, είναι εκ των πραγμάτων πολιτικό πρόσωπο. Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει την πιο κατάλληλη επιλογή που έχει ανάγκη η χώρα».

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες . Αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τετραετία και έχει πολλή δουλειά να κάνει». Σχετικά με το χρόνο που θα έλθει στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2020. Δήλωσε δε ότι η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, ωστόσο από τεχνική άποψη το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυβέρνησης σημείωσε ότι οι πολίτες διαπιστώνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ προετοιμασμένος και η κυβέρνηση έχει δυναμική. Είναι συνεπής σε αυτά που έλεγε προεκλογικά, οι πολίτες βλέπουν αποτελέσματα στη ζωή τους από την οικονομική πολιτική και γι’ αυτό υπάρχει ελπίδα.

Τέλος αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού σημείωσε ότι για τους νέους έως 30 ετών δεν μπαίνει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για να ψηφίσουν.  «Είναι σπουδαίο ότι όσοι έφυγαν από την Ελλάδα για να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, η Ελλάδα τους λέει ότι εμείς όχι μόνο σας αγαπάμε αλλά σας θέλουμε κοντά μας. Κρατήστε το δεσμό με τη χώρα και ψηφίστε από εκεί που είστε. Για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει όριο το πότε έφυγαν από τη χώρα. Ενδιαφέρει τα τελευταία 35 χρόνια, έστω δύο- έστω και τμηματικά – βρίσκονταν στην Ελλάδα. Με το καινούργιο έτος θα κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού για να ενημερωθούν και να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER