Εκκλησιαστικά Δρώμενα Κοινωνία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Ελλάδα ανήκει σε όλους και δεν μοιράζεται»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χοροστάτησε στον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας και έστειλε μήνυμα πως «Η Ελλάδα ανήκει σε όλους και δεν μοιράζεται». Ο προκαθύμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δέχθηκε την πρόσκληση του μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ.

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εφραίμ για την πρόσκληση αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να την αποδεχθεί την πρόσκληση και ανέφερε ότι«τη μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Κοίμηση της Θεοτόκου, ταπεινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες που πολλές φορές χαλάνε την ουσία των πραγμάτων και μας εκτρέπουν από την πραγματικότητα και την αλήθεια».

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την αγάπη και τον σεβασμό του στον μητροπολίτη, ο οποίος υπήρξε αδερφός και συμπαραστάτης σε προβλήματα που έχουν σχέση με την πορεία της Εκκλησίας και του έθνους. Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μήνυμα δηλώνοντας πως «Όταν αποφασίστηκε αυτό, το 1833, δεν έλεγαν “αυτό είναι δικό μου κι αυτό δικό σου”, αλλά “αυτό είναι δικό μας”, κάτι το οποίο λείπει σήμερα. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι αυτός σήμερα.

Αυτό, δηλαδή, που είπε ο Μακρυγιάννης, “όχι εγώ, αλλά εμείς”. Και εύχομαι να μη βρεθούν κάποτε κάποιοι προοδευτικοί που θα πουν “αυτό είναι εκκλησιαστικό και αυτό είναι κρατικό”. Είναι δικά μας. Δεν είναι ούτε του ενός ούτε του άλλου. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα για όλους». Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «προέκταση αυτού του πράγματος είναι η προσωπικότητα του Ιωσήφ Ανδρούση, που το 1822, όταν η Ελλάδα χρειαζόταν χρήματα και τα ζήτησε από την Ισπανία, αποφάσισε να δοθούν από όλους τους ναούς και τα μοναστήρια ο χρυσός και το ασήμι, για να βοηθηθούν ο λαός και η πατρίδα. Και αναφέρουν οι ιστορικοί ότι μαζεύτηκαν 800 οκάδες χρυσού και αργύρου και από αυτά πληρώθηκε ο στρατός, έφαγαν τα φτωχά παιδιά και κόπηκε νόμισμα».

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER