Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Ας τα ξανασκεφτούν όλα από την αρχή

Tην αντίθεση στη βία, τον φόβο και την αστυνομοκρατία άκουσα να βάζει ως βασικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Πολιτική, ιδεολογική και διανοητική σχιζοφρένεια. Άντε πάλι τα ίδια. Αν δεν έχεις κάτι να πεις, ψάχνεις για φαντάσματα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδοτικότητα στα εθνικά θέματα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Αυτά χαρακτηρίζουν, ανάμεσα στα άλλα, την πλήρη σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του από τις εκλογές και μετά. Δεν μπορεί να καταλάβει με τίποτα ότι, αν συνεχίσει με μια ρητορική που δεν πείθει και παραπέμπει στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%-4%, τότε θα χάνει και θα απομονώνεται. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Opinion Poll, το 74% τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Ανάμεσά τους το 50,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ! Στο δε ερώτημα αν σε αυτό το διάστημα οι πολίτες αισθάνονται ότι οικοδομείται κράτος της Ακροδεξιάς, της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού, το 68,3% απαντάει «όχι». Ανάμεσά τους το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ! Συμπέρασμα; Η «γραμμή» του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, δεν πείθει ούτε καν ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα; Χρειάζεται πλήρης πολιτική, ιδεολογική, στρατηγική επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί άραγε; Η ζωή θα δείξει πιο μακροπρόθεσμα. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτό το διάστημα και σε ένα ορατό χρονικό διάστημα δεν μπορεί. Γι’ αυτό εμφανίζει ανομοιογενείς συσπειρώσεις με Κουντουρά και Ραγκούση, Κόκκαλη και Πολάκη, Ρεπούση και Παπαχριστόπουλο, που δεν οδηγούν πουθενά. Το σίγουρο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι αποδυναμωμένος μετά από τρεις ήττες, ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων του πείθεται από τις πολιτικές επιλογές του Κ. Μητσοτάκη και ότι, αν συνεχίσει έτσι, θα βρεθεί προ απροόπτων. Ήδη άλλωστε χάνει δυνάμεις και το 31,5% φαίνεται να έχει μετατραπεί σε 23%-24%.

Ας δούμε ορισμένα ευρήματα από την έρευνα της Opinion Poll που αφορούν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: Το 34,4% συμφωνεί με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα, το 36% δηλώνει ικανοποιημένο με τους χειρισμούς του Κ. Μητσοτάκη, ενώ το 42% δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, το 61,6% βλέπει ότι δημιουργείται ένα θετικό κλίμα στην οικονομία και το 44% δεν πιστεύει ότι κυριαρχούν αστυνομοκρατία και αυταρχισμός. Συμπέρασμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάνω σε κινούμενη άμμο. Αν δεν βρει τη Στρατηγική και τον πολιτικό λόγο που θα συνενώνει τα πιο διαφορετικά ακροατήρια που τον ψήφισαν, θα βρεθεί μπροστά σε αναταράξεις και κίνδυνο μείωσης των δυνάμεών του.

Ας τα ξανασκεφτούν όλα από την αρχή.

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER