Πολιτική

Αυστηροποιείται το καθεστώς χορήγησης ΑΜΚΑ στους μετανάστες

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται ν’ αυστηροποιήσει το καθεστώς χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες. Συγκεκριμένα το υπουργείο (ΑΔΑ: ΩΣΙΙ465Θ1Ω-ΑΙΥ) με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ.

Μέσα στην εγκύκλιο δίνονται οδηγίες σχετικά με τα πρόσωπα που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν.

Στην συνέχεια το υπουργείο αναφέρει πως θα ακολουθήσει άλλη μια συμπληρωματική εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει τις περιστάσεις που θα δίνεται ΑΜΚΑ σε πρόσωπα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο η προηγούμενη κυβέρνηση με την εγκύκλιο υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ που είχε εκδώσει, χορηγούσε ΑΜΚΑ σε όλους αδιακρίτως και άνευ όρων. Στην συνέχεια το υπουργείο συμπληρώνει ότι «η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους».

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε ότι «ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα: στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «εξαιτίας αυτής της ανικανότητας (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Τέλος ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε ότι πλέον έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα είτε προσωρινά και νόμιμα στη χώρα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa