Κόσμος

Ν. Ζηλανδία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος ψαριού 2 τόνων (ΦΩΤΟ)

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται πώς ένα τόσο μεγάλο ψάρι δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι τώρα
Συγκεκριμένα, ένα νέο γιγαντιαίο είδος ορθαγορίσκου (του άκακου γίγαντα των θαλασσών) ανακαλύφθηκε, όταν τεράστια κύματα έσυραν στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας  ένα από αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Murdoch, της Αυστραλίας.

Γενετικές διαφορές που είχε ανιχνεύσει μια ομάδα διεθνών ερευνητών σε διάφορους ορθαγορίσκους είχαν γεννήσει υποψίες ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα νέο είδος αυτού του τύπου ψαριών, αλλά μόνον, τώρα μετά από έρευνες τεσσάρων ετών στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεακού κατάφερε να επιβεβαιώσει τις υποψίες της.

Μάλιστα, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως συναρπαστική την ανακάλυψή τους, καθώς είναι το πρώτο είδος ορθαγορίσκου που ανακαλύπτεται εδώ και 130 χρόνια.

Το προηγούμενο είδος ορθαγορίσκου που είχε ανακαλυφθεί είχε ονομαστεί «αγύρτης ορθαγορίσκος» ή επιστημικά «Mola tecta».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ορθαγορίσκος είναι το βαρύτερο και πιο χαρακτηριστικό από όλα τα οστεώδη ψάρια. Ορισμένα είδη του μπορεί να ξεπεράσουν το βάρος των δύο τόνων, ενώ το μήκος τους μπορεί να φτάσει έως τα τρία μέτρα.

Ο «Mola tecta» φαίνεται ότι προτιμά τα κρύα νερά και μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί γύρω από τη νέα Ζηλανδία, κατά μήκος της νοτιανατολικής ακτής της Αυστραλίας, στη Νότια Αφρική και στη νότια Χιλή.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa