Οικονομία

Αυτές είναι οι αρχαιότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη – Ποια ελληνική έχει την πρωτιά;

Υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ευρώπη που είναι αρχαιότερες από τα εθνικά κράτη και συνεχίζουν να λειτουργούν. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα!

Ένα εστιατόριο στην Αυστρία με έτος ίδρυσης το 803, ένα οινοποιείο στη Γερμανία (862) και δύο τράπεζες σε Γαλλία (864) και Βρετανία (886) είναι οι επιχειρήσεις που ξεπερνούν σε ιστορία τη μία χιλιετία στην Ευρώπη και αποτελούν τις αρχαιότερες στην περιοχή.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, είναι οι αρχαιότερες και εν λειτουργία στη «Γηραιά Ήπειρο». Να σημειώσουμε ότι η αρχαιότερη αλυσίδα στον κόσμο είναι η WHSmith με ιστορία 227 χρόνων και με παρουσία και στη χώρα μας.

Δείτε τον σχετικό χάρτη

Οι αρχαιότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Η ελληνική με ιστορία από το 1785

Κι όμως! Ένα καφενείο είναι η αρχαιότερη ελληνική επιχείρηση

Στην Ελλάδα μία επιχείρηση έχει ιδρυθεί πριν από το σύγχρονο ελληνικό κράτος και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για 234 χρόνια. Πρόκειται για το καφενείο του Φορλίδα στον Λαύκο του Πηλίου. Όπως αναφέρει το greekgastronomyguide.gr του Γιώργου Πίττα, το καφενείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο διώροφο πέτρινο αρχοντικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Walking in the empty square of Lafkos a couple of years ago #lafkos #lafkossquare #Milina #Pelion #southpelion #pilio #southpelion #autumnday #autumn #forlidas #village #villagesquare #emptyvillage #emptysquare #nofilter

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Milina photo memories (@milina.pelion) στις

Σύμφωνα με τον κυρ Μανώλη, 7η γενιά της οικογένειας «το καφενείο του Φορλίδα έχει την ιστορία του. Στην γωνία στο βάθος έπιεν το κρασάκι του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το “καλογεροπαίδι” όπως τον έλεγαν, όταν ερχόμενος από την Σκιάθο. (…) Σύχναζαν και άλλες προσωπικότητες στον καφενέ μας. Ο Βάρναλης που ήταν γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή, αλλά και ο Δερμούζος διευθυντής στο Παρθεναγωγείο Βόλου».

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa