Πολιτική

Αυτές είναι οι επιστολές-καταγγελία που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι «Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη απέστειλε δύο επιστολές στις οποίες αναπτύσσονται τα ελληνικά επιχειρήματα κατά της τουρκολιβυκής συμφνωνίας».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τα ελληνικά νησιά καθώς τα παρουσιάζει χωρίς θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ. Παράλληλα ανέφερε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη διότι δεν έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή που στάλθηκε στον ΟΗΕ ζητείται από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού να μην πρωτοκολληθεί και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Τέλος ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa