Κόσμος

Αυτές είναι οι κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας

Η DW σε ένα νέο ρεπορταζ της αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται με μεγάλη προσοχή την λίστα με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία ώστε να την πείσουν να απέχει από τις προκλητικές κινήσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα ο ανταποκριτής του μέσου στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει αποκαλυφθεί σε ποιους και τι ακριβώς μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Ζοζέ Μπορέλ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφορούν μόνον σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και σε εταιρείες που μετέχουν στις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, «σε όλους όσοι συνδέονται με το πρόβλημα», δηλαδή στα πλοία και γεωτρύπανα, για τα οποία θα κλείσουν τα λιμάνια της ΕΕ και δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ανταλλακτικά, αλλά και σε συγκεκριμένες τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ ως επόμενο βήμα θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας. Αυτό αφορά σε τομείς «στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή» αλλά και την τελωνειακή ένωση – που διευκολύνει μια σχεδόν αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ – και την οποία η Άγκυρα επιθυμεί από καιρό να επεκτείνει.

Τέλος θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και ο οριστικός τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα ισχυρότερα διπλωματικά χαρτιά που θα μπορούσε να «παίξει» η ΕΕ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa