Υγεία

Αυτές είναι οι τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης

Η «κακή» χοληστερόλη είναι μία διαταραχή των λιπιδίων που προκαλεί ζημιά στα αγγεία. Επομένως, όση περισσότερη «κακή» (LDL) χοληστερόλη έχουμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να πάθουμε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Ένας από τους τρόπους ρύθμισης των τιμών της, είναι η διατροφή που παίζει σημαντικό ρόλο.

Τροφές-σύμμαχοι στον αγώνα κατά της υπερχοληστερολαιμίας:

Φυτικές ίνες

Oι φυτικές ίνες προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και τις βρίσκετε στα όσπρια, στο αλεύρι πριν γίνει άσπρη φαρίνα, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα και στους ξηρούς καρπούς. Τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C, διάφορα καροτενοειδή, φλαβονοειδή, κατεχίνες και ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν ευεργετικές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Σολωμός και λιπαρά ψάρια

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά είναι ικανή να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των επιβλαβών λιπιδίων στον οργανισμό.

Πράσινο και μαύρο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού φαίνεται ότι ρίχνει την τιμή της LDL χοληστερόλης χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της  HDL χοληστερόλης.

Σκόρδο

Μειώνει τη χοληστερίνη, προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από λοιμώξεις.

Μαργαρίνη

Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι όποιες μειώνουν δραστικά τη χοληστερίνη. Τον Απρίλιο του 2008, το American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μελέτη που παρατήρησε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές στερόλες ήταν σε θέση να μειώσουν την ολική χοληστερόλη κατά 3,5%!

Β-γλυκάνες

Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών και προέρχονται κυρίως από το κριθάρι και τη βρώμη. Παρουσιάζουν ολοένα και αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων που φαίνεται να έχουν.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ