Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Αυτή είναι η αλήθεια

Οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη εμπεδώνουν κλίμα κανονικότητας, επιστροφής στη σοβαρότητα και δείχνουν πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα προετοιμασία από πρωθυπουργό. Ο Κ. Μητσοτάκης κινήθηκε γρήγορα, αποφασιστικά, συγκρότησε μία κυβέρνηση ευρύτερης αντιπροσώπευσης (κωμικά τα της επιστροφής του κράτους της Δεξιάς), ενώ το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Μαξίμου και η συνύπαρξη πολιτικών και ανθρώπων με τεχνογνωσία στα υπουργεία συνιστούν ένα ενδιαφέρον πείραμα. Όλα δείχνουν ότι «όπλα » του δεν είναι μόνο οι πολλαπλές νίκες κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βασικά ότι έχει σχέδιο, λέξη που είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει τα τελευταία χρόνια.

Δεν έλειψαν τα λάθη σ’ αυτό το διάστημα, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γ.Γ. Ωστόσο, ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η αίσθηση από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα στην κοινωνία, σε ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ το 40% που συγκέντρωσε η ΝΔ. Έχει μπροστά του εμπόδια, «καυτές πατάτες», τις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε, το στοίχημα της ανάπτυξης και της θεσμικής θωράκισης της Δημοκρατίας μας. Ωστόσο, ξεκίνησε καλά.

Η διαπίστωση αυτή επαληθεύεται και από την αμηχανία της αντιπολίτευσης ξεκινώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμηχανία που είχε φανεί από τις δηλώσεις στελεχών του, από πρωτοσέλιδα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της «Αυγής» και φάνηκε πολύ καθαρά από τις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις, που έδειχνε χαμένος στο παρελθόν. Η κριτική εστιάστηκε στο πόσες γυναίκες μετέχουν στην κυβέρνηση, στο αν οι παράνομοι μετανάστες θα έχουν ΑΜΚΑ, που οι «ευαίσθητοι» το θυμήθηκαν δέκα μέρες πριν από τις εκλογές. Εστιάστηκε στο αν θα καταργηθεί το δήθεν πανεπιστημιακό άσυλο και αν θα κατασταλούν τα Εξάρχεια, επιλογές που συγκεντρώνουν τη συναίνεση της κοινωνικής πλειοψηφίας.Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε σαν συνδικαλιστής, παίζοντας με το αν δέχεται η κυβέρνηση την Συμφωνία των Πρεσπών, λες και η νέα κυβέρνηση είχε πει ποτέ ότι θα την καταργήσει με έναν νόμο, ένα άρθρο σαν την κυβέρνηση της Αριστεροακροδεξιάς που θα καταργούσε τα μνημόνια ή τον ΕΝΦΙΑ. Αστειότητες.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών»από την άλλη, σε ένα κατάπτυστο πρωτοσέλιδό της, ανακάλυψε σχέδιο απαξίωσης της ΔΕΗ για να την ξεπουλήσουν! Τα δε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας με τον Π. Σκουρλέτη που έχει καθοριστικές ευθύνες για την κατάντια της Επιχείρησης, επανέλαβαν σχεδόν τα ίδια. Το ψέμα και το θράσος φαίνεται ότι δεν αποβάλλονται εύκολα. Όλοι γνωρίζουν και θα γνωρίσουν ότι με τρόπο πολιτικά και οικονομικά εγκληματικό, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% της Αγοράς στο 50% χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Η ΔΕΗ παρουσιάζει ετήσιες ζημιές ύψους 900 εκατ. ευρώ, ενώ ανοικτές είναι υποθέσεις όπως αυτή της αγοράς μονάδας στα Σκόπια! Κοίτα ποιοι μιλάνε!

Από την άλλη, η «Αυγή» ανακάλυψε «οδοστρωτήρα Μητσοτάκη», όταν ήδη είχε εξαγγείλει μείωση εισφορών, φόρων και ΕΝΦΙΑ. Μάλλον ζουν σε άλλον πλανήτη και ταυτόχρονα έχουν πολύ εθιστεί στην επιλεκτική μνήμη, αφού το κόμμα που στηρίζει δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ, τσάκισε τη μεσαία τάξη, πετσόκοψε τις συντάξεις, άφησε 9 στους 10 άνεργους χωρίς επίδομα, χρωστάει 400.000 συντάξεις ανάμεσα στις οποίες οι 150.000 είναι συντάξεις χηρείας, δημιούργησε κολαστήρια όπως στο Μάτι, υποθήκευσε όλη τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια. Τελικά ποιος ήταν ο οδοστρωτήρας;

Αμήχανη λοιπόν και αδύναμη η αντιπολίτευση και μάλλον ζαλισμένη, τόσο πολύ που τα στελέχη της ξέχασαν ότι την κατάργηση του ΣΔΟΕ την αποφάσισαν οι ίδιοι πριν από τρία χρόνια, χωρίς άλλωστε να διακριθούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αφήνοντάς μας όλους να περιμένουμε τα περίφημα νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπόριου πετρελαιοειδών και των τσιγάρων, κάτι όχι και τόσο τυχαίο.

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει χαμένα, το δε ΚΙΝΑΛ αναζητεί μια ταυτότητα που δεν έχει, κι αυτό θα του δημιουργεί προβλήματα. Δεν έχει καθαρή φυσιογνωμία, δεν ξέρει πού το πάει, βρίσκεται σε σύγχυση. Η πρόκληση λοιπόν για τον Κ. Μητσοτάκη είναι να προχωράει κοιτώντας προς τα εμπρός, επιτυγχάνοντας τους στόχους του. Ο πραγματικός αντίπαλος αυτήν τη στιγμή δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά οι διάσπαρτες δυνάμεις του λαϊκισμού που βρίσκονται παντού. Έχει όλη την τράπουλα στα χέρια του.Αν πετύχει, θα δημιουργήσει όρους μακρόχρονης κυριαρχίας.

Αυτή είναι η αλήθεια…

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa