Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Αυτό ήταν πολιτικά και ηθικά το τέλος τους

O κύκλος έκλεισε γι’ αυτήν… την απίθανη κυβέρνηση αλαζόνων και κυνικών της εξουσίας.

Μέσα στην τραγωδία των δεκάδων νεκρών και των χιλιάδων καμένων σπιτιών, μέσα στην οργή για την ανικανότητα μιας κυβέρνησης που φαινόταν να παίζει και τη διάλυση ενός κρατικού μηχανισμού, ο κύκλος των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκλεισε οριστικά.

Ουσιαστικά, είχε κλείσει καιρό πριν, γι’ αυτό και μοιάζουν αστείοι όσοι μιλούσαν και μιλούν για «σχέδια αποσταθεροποίησης». Όμως, τώρα, επισφραγίστηκε με την καταφανή πολιτική και διαχειριστική αδυναμία, με την απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα, που από την πρώτη στιγμή εκείνη την τραγική Δευτέρα έπαιζε στο θεατρικό «Παριστάνοντας ότι συντονίζω», με την ανηθικότητα και την ασέβεια με την οποία μιλούσαν οι υπεύθυνοι. Προκάλεσαν, προκάλεσαν πολύ, και αυτό θα πληρωθεί αυστηρά, γιατί τα λάθη συγχωρούνται από τον λαό, η αλαζονεία, όμως, όχι.

Οι άνθρωποι που κρατούσαν τη «σημαία» του αντισυστημισμού και υποστήριζαν ότι έχουν τον τρόπο να θεραπεύσουν τη χώρα από τις παθογένειες του συστήματος μοιάζουν, πια, πιο ανατριχιαστικά καθεστωτικοί από τον καθέναν. Οι αναμάρτητοι φαίνονταν παρακμιακοί μέσα στην αδυναμία, τη δειλία παραδοχής των λαθών και των ευθυνών, μέσα στη θρασύτητα με την οποία ενοχοποιούσαν τους ίδιους του νεκρούς.

Και μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, τα πρωτοπαλίκαρα να κουνούν το δάκτυλο και να απειλούν. Ο Σκουρλέτης να κρύβεται πίσω από τον παραιτημένο, πια, Τόσκα, αν και ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία. Ο Σπίρτζης, ο άνθρωπος που παρέδιδε δωρεάν μαθήματα νομιμοποίησης τω αυθαιρέτων, να απειλεί ότι θα «ανοίξει το στόμα του». Ο Πολάκης να βρίζει τους πάντες που έχουν άλλη άποψη, να βαφτίζει ρετάλια τους δημοσιογράφους και να «βγάζει από μέσα του» την άποψη πως οι νεκροί απλώς «θόλωσαν» την εικόνα μιας καλής παρέμβασης! Ο Βερναρδάκης να μας θυμίζει ότι ο πρωθυπουργός είναι μικρός, μόλις 44 ετών, την ώρα που στην πράξη και με τις ενέργειες και τα επικοινωνιακά κόλπα του ήδη φαινόταν απελπιστικά λίγος. Η Δούρου να μας λέει το παράπονό της, ότι απλώς της «κάθισε στραβή στη βάρδια». Ο Τόσκας, μαζί με όσους αναξιοκρατικά διόρισε, να μας λέει ότι όλα έγιναν αλάθητα, αλλά να παραιτείται σε λίγες μέρες και να καρατομούνται οι υπόλοιποι. Ο Κοντονής να μας θυμίζει με τη μεταγωγή Κουφοντίνα, ότι η σημερινή εξουσία είχε πάντα προνομιακές σχέσεις με αυτόν τον χώρο, τόσο, ώστε να κανακεύει έναν δολοφόνο. Ο Τζανακόπουλος και ο Παππάς να φοβίζουν με τα πέτρινα πρόσωπά τους και την προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης. Όλοι μαζί, ένα τραγικό θέμα ανθρώπων που ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι έχει συντελεστεί και νομίζουν πως μπορούν να καταφέρουν ένα come back.

Όλα μια εικόνα ανικανότητας, αθλιότητας, θρασύτητας, χυδαιότητας, καθεστωτισμού, ηθικής παρακμής. Όλα για να σωθεί η εξουσία που τόσο λάτρεψαν και να ενταφιαστεί οριστικά μια εναλλακτική πρόταση την οποία υποτίθεται ότι πρέσβευαν. Όλα ύβρεις, ψέματα, υποτίμηση της νοημοσύνης ενός πληγωμένου λαού. Όλα σαν το τραγικό τέλος μιας κυβέρνησης η οποία το μόνο που ήξερε ήταν το επικοινωνιακό παιχνίδι μέσα στο οποίο τώρα αυτοπαγιδεύτηκε από τον πανικό της. Μόνο μέλημα, πια, πώς θα σωθεί ο «βασιλιάς»! Θα σφαγιαστούν πολλοί το επόμενο διάστημα για να περιοριστεί η πολιτική, ηθική ζημιά του. Ας το θυμούνται αυτό πριν απ’ όλα αυτοί που τον στηρίζουν τώρα.

Λίγο, βέβαια, ενδιαφέρουν τον λαό αυτές οι ασκήσεις σωτηρίας του αρχηγού. Αυτό που τώρα επείγει είναι η απαλλαγή μιας κυβέρνησης αμετανόητων και αναίσθητων ψευτών, που ευτέλισαν κάθε έννοια Αριστεράς, παίζοντας με τα πάντα. Ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Αυτό θα γίνει καταλυτικά. Οι άνθρωποι που δεν σεβάστηκαν ούτε την ανθρώπινη ζωή θα τιμωρηθούν σκληρά και μέσα σε συνθήκες πλήρους ανυποληψίας. Αυτό είναι, άλλωστε, που τους πρέπει!

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa