Κοινωνία

Αυτό είναι το σχέδιο της Αστυνομίας για να «Μείνουμε σπίτι» το Πάσχα

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. σε όλο το εθνικό δίκτυο εν όψει του τριημέρου του Πάσχα, καθώς ο στόχος είναι να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός από άσκοπες μετακινήσεις.

Υπάρχει ο φόβος ότι αρκετοί θα επιχειρήσουν, με διάφορες δικαιολογίες, να αφήσουν την Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα, στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα θα υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας που θα ελέγχουν τα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες ώστε οι αστυνομικοί που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους να μην δέχονται δικαιολογίες και να ερευνούν αν αυτά που γράφουν οι μετακινούμενοι στα χαρτιά τους συμβαδίζουν με τις αποσκευές που φέρουν.

Διπλάσια πρόστιμα

Συν τοις άλλοις, οι αρχές έχουν ανακοινώσει ήδη τον διπλασιασμό των προστίμων που για άσκοπες μετακινήσεις θα ανέρχεται στα 300 ευρώ. Επίσης, οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε αφαίρεση πινακίδων και θα υποχρεώνουν σε αναστροφή τους επιβάτες.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει φροντίσει να υπάρχει αστυνόμευση και σε κάθε παράδρομο, ενώ μέτρα παίρνει και για περιοχές της Αττικής όπου κόσμος έχει εξοχικές κατοικίες και ίσως επιχειρήσει να «αποδράσει» από το κέντρο, αυτές τις ημέρες. Στην Αττική θα υπάρχουν μπλόκα σε αρκετά σημεία, όπως στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, Βάρης – Κορωπίου, Μαρκοπουλου, Μαραθώνος και λεωφόρο Πεντέλης προς Νέα Μάκρη μεταξύ άλλων.

Εκατοντάδες είναι τα μπλόκα που θα υπάρχουν στις εξόδους από την Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός όσων θελήσουν να «σπάσουν» τα μέτρα. Ανάλογα θα είναι τα μέτρα και για όσους από τη Θεσσαλονίκη επιχειρήσουν να πάνε στην Χαλκιδική.

Στην επιχείρηση μετέχουν εκτός της Τροχαίας και ένστολοι από τοπικά τμήματα, η Αμεση Δράση, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ ακόμη και τα ΜΑΤ, αλλά και αστυνομικοί γραφείου που θα βγουν στους δρόμους, από την στιγμή που δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης αυτές τις ημέρες λόγω του κορωνοϊού. Στο σχέδιο μετέχει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνώντας στα κοινωνικά δίκτυα σελίδες με κόσμο που τυχόν παρακινήσουν τους πιστούς να αγνοήσει τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και να βρεθεί στους ναούς.

Ακόμη και το Λιμενικό συμμετέχει στους ελέγχους που θα είναι εντατικοί στα λιμάνια της χώρας για όσους επιχειρήσουν να ταξιδέψουν και δεν έχουν μαζί τους το Ε1, κάτι που θα ισχύει και στα αεροδρόμια, αλλά και τα ΚΤΕΛ.

Εντατικές περιπολίες στους ναούς για αποφυγή συνωστισμού

Η Αστυνομία μπορεί να έχει μπει σε φάση εντατικών ελέγχων στο οδικό δίκτυο, αλλά το ζήτημα είναι τι θα συμβεί τις ημέρες της κορύφωσης του Θείου Δράματος ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο στις εκκλησίες καθώς η ανησυχία πως κάποιοι θα σπάσουν την καραντίνα και θα πάνε σε Λειτουργίες, εντείνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ προβλέπονται περιπολίες ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από ναούς οι οποίοι θα λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς μεγάφωνα.

Μετά τα φαινόμενα με τους ανοιχτούς ναούς την περασμένη εβδομάδα, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα, ενώ πρέπει να τονιστεί πως για την Μ. Παρασκευή ο επιτάφιος θα γίνεται εντός των ναών, ενώ δεν θα υπάρχει ούτε χρήση ηχητικής εγκατάστασης για την Θεία Λειτουργία.

Έλεγχοι με drones το Πάσχα για… ψήστες

Οι περιπολίες θα είναι πιο εντατικές από σήμερα έως και την Κυριακή το απόγευμα, καθώς η κυβέρνηση έχει επισημάνει σε κάθε τόνο, πως δεν πρέπει να υπάρχουν μετακινήσεις χωρίς σοβαρό λόγο, στο πιο σημαντικό «τεστ» ίσως για τους πολίτες, από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στην χώρα.

Φυσικά η κορύφωση της επιχείρησης της Αστυνομίας θα λάβει μέρος την Κυριακή του Πάσχα, που θεωρείται και η πιο κρίσιμη μέρα. Drones και ελικόπτερα θα πετούν πάνω από περιοχές, ιδίως στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, όπου θα ελέγχουν αν γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις ατόμων που θα επιχειρήσουν να ψήσουν.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει συνωστισμούς και συγκεντρώσεις κόσμου σε ταράτσες και αυλές για «σούβλισμα», έχοντας τονίσει αρκετές φορές πως πρέπει να μείνουν οι πολίτες στο σπίτι τους και να περάσουν το Πάσχα μόνο με την οικογένειά τους. Αυτό είναι και το δύσκολο κομμάτι της επιχείρησης, καθώς πρακτικά είναι αδύνατον να ελέγξουν την κάθε ταράτσα, αυλή ή πιλοτή στα σπίτια των πολιτών. Θα υπάρχουν ωστόσο εντατικές περιπολίες ώστε να σταματούν τις συγκεντρώσεις αυτές. Αν οι κάτοικοι δεν συμμορφώνονται μάλιστα με τις συστάσεις, θα τους περιμένει αυτόφωρο και πρόστιμο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa