Πολιτική

Αυτό είναι το σχέδιο της Κεραμέως για την σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «Η επαγγελματική εκπαίδευση ως έχει αυτή τη στιγμή, και επί πολλές δεκαετίες για να είμαστε ειλικρινείς, δεν συνδέεται με την αγορά εργασίας. Ζούμε σε μια χώρα που έχουμε το εξής παράδοξο: έχουμε ανεργία και ταυτόχρονα εργοδότες που ψάχνουν νέους με δεξιότητες και δεν βρίσκουν. Αρα κάτι δεν κάνουμε καλά στη σύνδεση της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της αγοράς» .

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «αυτή είναι η φιλοδοξία του νέου νομοσχεδίου. Πλέον, όλες αυτές οι δομές που ασχολούνται με την επαγγελματική εκπαίδευση, ό,τι έχει να κάνει με τις ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών, όλο το περιεχόμενο θα διαμορφώνεται αφού πρώτα δούμε τι χρειαζόμαστε στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία».

Μετά από ερώτηση για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένας μηχανισμός σε δυο επίπεδα, σε εθνικό και τοπικό – περιφερειακό. Συγκροτούνται συμβούλια στα οποία συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΓΣΕΕ, που θα ανιχνεύουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο, στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ετσι θα διαπιστώνεται τί χρειάζεται η κάθε περιφέρεια».
Σύμφωνα με την υπουργό, στη συνέχεια θα καταγράφονται οι ανάγκες, «τα επαγγέλματα δηλαδή που χρειάζονται και έτσι θα διαμορφώνεται το πρόγραμμα σπουδών και οι ειδικότητες».

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε και για το επίπεδο 3, τη νέα βαθμίδα τεχνικής εκπαίδευσης, που μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο:

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 8 επίπεδα προσόντων. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει και το επίπεδο 3, που τοποθετείται μετά το Γυμνάσιο και πριν το Λύκειο. Αυτό εισάγουμε τώρα στην Ελλάδα, ώστε μαθητές να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα, με απολυτήριο Γυμνασίου, με διετή φοίτηση και θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα»

Τέλος σημείωσε πως  ότι «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ την αναβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση επιλέγει το 50% έως και το 70%, όπως στη Φινλανδία, των μαθητών. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 29%». Επιπλέον, διευκρίνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση ενισχύεται η διαπερατότητα. «Δηλαδή να ανοίγονται όλοι οι δρόμοι. Ένας που επιλέγει να πάει σε ΙΕΚ, μπορεί στη συνέχεια να δώσει κατατακτήριες και να μπει σε πανεπιστήμιο»  κατέληξε η υπουργός.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa