Υγεία

Αύξηση των κρουσμάτων εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τα παιδιά

Μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί στα κρούσματα εθισμού στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα μικρά παιδιά στην Ελλάδα.

Ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού, μίλησε στο Open TV για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου, η οποία ασχολείται με την απεξάρτηση των νέων από τον «ηλεκτρονικό εθισμό».

«Από το 2007 ξεκίνησε η μονάδα. Πάνω από 500 έφηβοι έχουν προσέλθει στην μονάδα. Γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου. Μας έρχονται παιδιά από 3-4 ετών μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό πηγαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μεγάλη έκθεση των παιδικών εγκεφάλων στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια προκαλεί μεγάλη έκκριση ντοπαμίνης, μια ουσία η οποία δημιουργεί το αίσθημα της εφορίας και σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί εθισμό.

Στην συνέχεια διακρίνονται στο παιδί τα συμπτώματα της ανυπακοής σε εντολές και της αδιαφορίας για άλλες δραστηριότητες πέρα από τον ηλεκτρονικό κόσμο. Μεγάλη σημασία που πρέπει να δώσουν οι γονείς είναι να ελέγχουν το π[όση ώρα ξοδεύει το παιδί τους στο διαδίκτυο.

Η αμερικανική παιδιατρική εταιρία έχει ορίσει τους χρόνους που θα πρέπει τα παιδιά να είναι μπροστά από μία οθόνη. Το θέμα είναι ότι ο γονιός πρέπει να ορίσει στο παιδί, χρόνο καθημερινά, μία ώρα την ημέρα, 2 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa