Οικονομία

Βάλντις Ντομπρόβσκις: 33 δισ στην Ελλάδα – Όχι σε δυσμενέστερη μεταχείριση

Στα 33 δισ. ανεβάζει το μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ενώ μίλησε και απέκλεισε ενδεχόμενο άνισης μεταχείρισης. Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist, o Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι από το νέο πακέτο των 750 δισ. αντιστοιχούν για την Ελλάδα 22,6 δισ. ευρώ οικονομικές ενισχύσεις και επιπλέον δάνεια 9,4 δισ. ευρώ.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Ελλάδα δεν θα τύχει ειδικής -δυσμενέστερης- μεταχείρισης σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, αναφορικά με την διαδικασία στήριξης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντομπρόβσκις, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν σχετικές διευκολύνσεις σχετικά με τις παράλληλες μνημονιακές δεσμεύσεις, λέγοντας ότι μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μέρος αυτών των δεσμεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ερώτηση  για το αν θα μπορούσε από αυτό το πακέτο να χρηματοδοτηθούν δημοσιονομικά μέτρα, όπως αυτό της  μείωσης των φόρων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε «Ας μην προτρέχουμε,  η Ελλάδα θα μεταχειριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε χώρα της Ε.Ε τη χρηματοδότηση στήριξης» . Όπως έχει δηλώσει η Κομισιόν και επανέλαβε ο αντιπρόεδρος θα υπάρξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη βάση του οποίου θα εκταμιεύονται κεφάλαια στήριξης.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την υπό έγκριση πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν , ανέφερε ότι με βάση την πρόταση, η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ όπως είπε, η Ελλάδα θα έχει και έξτρα στήριξη αναφορικά με τις «μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της».

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER