Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Σχεδιάζεται η αποστολή φαρμάκων στο σπίτι των βαριά πασχόντων

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας από το βήμα της Βουλής στην διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα στον τομέα της Υγείας.

Οι πυλώνες του προγράμματος είναι η πρόληψη, η περίθαλψη, η φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και η σύγχρονη διοίκηση του συστήματος υγείας που όπως είπε ο κ. Κικίλιας θα εξασφαλίσουν την ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Έχουμε σχέδιο μετρημένο, κοστολογημένο, που συνοδεύεται από σαφές εφαρμοστικό πλάνο. Οι πολίτες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και τις μεγάλες θεωρίες. Ζητούν πράξεις και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους» και την ίδια στιγμή συμπλήρωσε ότι «όλα τα αγαθά, για τα οποία έχουν μιλήσει ή θα μιλήσουν οι συνάδελφοί μου, προϋποθέτουν την υγεία. Ο Μένανδρος είχε πει ότι η υγεία είναι το θαυμαστότερο όλων».

Πρόγραμμα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους

«Επαγγελόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη. Αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Σε αυτόν τον πυλώνα θα περιλαμβάνεται η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Ακόμα θα επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ηλικιωμένων και δρομολογούνται προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.

Περίθαλψη με αξιοπρέπεια στους πιο ευάλωτους

Δεύτερος βασικός πυλώνας του προγράμματος της κυβέρνησης, είναι η περίθαλψη με αξιοπρέπεια. Ο κ. Κικίλιας δεσμεύθηκε στην σταδιακή κατάργηση των ουρών στα νοσοκομεία. Θα ανασχεδιάζονται οι διαδικασίες ροής των ασθενών στα νοσοκομεία ώστε να γίνει αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού. Στελεχώνονται οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό. Αναπτύσσονται τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Οι μεταρρυθμίσεις και σύγχρονη διοίκηση του συστήματος Υγείας

Ο κ. Κικίλια δήλωσε πως η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη περνά μέσα από τη σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας. Πιο ειδικά ανέφερε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας από τους ασθενείς, η μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το ζητούμενο για το υπουργείο είναι η ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, με διασφαλισμένη την ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων. Αυτό θα επιτευχθεί με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού.

Αναφερόμενος για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας τόνισε τους παρακάτω άξονες:

1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.

2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

3.Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και τηναποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.

4.Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

5.Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης

6.Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa