μουσική

Βασίλης Μπαμπανιάρης: Το album «Γέφυρα» και το τραγούδι

Στο album «Η Γέφυρα» που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό παντρεύεται διαφορετικά είδη μουσικής μεταξύ τους. Ποιές είναι οι μουσικές σας επιρροές ?

 

Μεγάλωσα κυρίως με ελληνικά ροκ αλλά και  ελληνικά φολκ ακούσματα τα οποία τουλάχιστον στο δικό μου μουσικό κόσμο και στη δική μου αντίληψη συμβαδίζουν. Για παράδειγμα οι φωνές του Κώστα Χατζή και του Νίκου Ξυλούρη συνυπήρχαν (από την εφηβεία μου ακόμα) με τις φωνές του Jim Morrison και του Bruce Springsteen.

Η σύνδεση λοιπόν ανάμεσα στην παραδοσιακή (φολκ) μουσική και τη ροκ βρίσκεται θεωρώ στην αλήθεια και στην αυθεντικότητα που εκπέμπουν αυτά τα δύο είδη μουσικής. Και αυτά είναι τα στοιχεία που τις κάνουν διαχρονικές.

 

Το τραγούδι «Τα τρένα που δεν έφυγαν ποτέ απ’το σταθμό» αναφέρεται σε ένα τραγικό συμβάν της οικογένειάς σας. Τι συνέβει?

 

Τον Οκτώβρη του 2017 ο ανηψιός μου Κωνσταντίνος έφυγε από το σπίτι του με το

ποδήλατό του για να πάει μια βόλτα. Περνώντας από ένα εγκαταλελειμμένο σταθμό τρένων, ένα σταθμό “νεκροταφείο βαγονιών” όπου λειτουργεί μόνο μια γραμμή για διερχόμενα εμπορικά τρένα, έπαθε ηλεκτροπληξία με αποτέλεσμα να χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή του.

Το τραγούδι λοιπόν αυτό  γράφτηκε τις ημέρες εκείνες, μέσα από βαθιά συναισθηματική φόρτιση, ενώ οι στίχοι ανήκουν στον ανηψιό μου  και είναι γραμμένοι για το κορίτσι που είχε ερωτευτεί.

Ο Κωνσταντίνος έπαιζε κιθάρα, έγραφε στίχους και ήταν ένα χαρούμενο παιδί 15 χρονών.

Στο συγκεκριμένο σταθμό εξακολουθούν καθημερινά να εισέρχονται παιδιά που βρίσκονται εκτεθειμένα στον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας, αφού δεν υπάρχει καμία σήμανση ασφαλείας παρά μόνο μια τυπική περίφραξη στο χώρο, με αποτέλεσμα πριν λίγο καιρό ένα ακόμη 18χρονο κορίτσι να χτυπηθεί από 25.000 βολτ με ποσοστό εγκαυμάτων 70%, ενώ το ίδιο είχε συμβεί το 2010 σε ένα αγόρι 12 ετών.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι καλλιτεχνικοί σας στόχοι? Πόσο σας έχει επηρεάσει η κατάσταση που ζούμε?

 

Ο βασικός και ίσως μοναδικός μου στόχος είναι η επικοινωνία μου με το κοινό.

Το να μοιράζομαι αυτά που νιώθω με ανθρώπους που νιώθουν το ίδιο με μένα…

Είναι πολύ σημαντική αυτή η ενέργεια των ζωντανων εμφανίσεων  και για αυτό το λόγο λατρέυω τη σκηνή και τα live που έχουν λείψει σε όλους μας τους τελευταίους μήνες.

Και ίσως αυτός ο χρόνος να μας πήρε πολλά από αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα,

μας έκανε όμως να εκτιμήουμε ακόμα περισσότερο αυτά που χάσαμε και ελπίζω το μάθημα που πήραμε να είναι το εξής : να ζούμε μόνο στο τώρα με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

 

 

Links :

Spotify : https://open.spotify.com/album/7CrdhQzpYgn6r0quZUVlVU

Youtube : https://www.youtube.com/channel/UComvTyQqXWhkM8W-HTKGUBQ

 

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa