Πολιτική Συνεντεύξεις

Βασίλης Φεύγας στο «Π»: Το σχέδιο για το μεταναστευτικό θα δουλέψει

«Η κυβέρνηση της ΝΔ σε λιγότερο από 150 μέρες έκανε περισσότερα από όσα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια», τονίζει ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Βασίλης Φεύγας, μιλώντας στο «Π» για το μεταναστευτικό. Επεξηγεί πως επέρχεται η βελτίωση της θέσης της μεσαίας τάξης με τις κυβερνητικές πολιτικές, ενώ υπογραμμίζει ότι το επερχόμενο Συνέδριο της ΝΔ θα είναι «το εφαλτήριο μιας νέας εποχής».

Το μεταναστευτικό αποδεικνύεται η πιο δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Το εξαγγελθέν σχέδιο θα δουλέψει;

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει. Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Είναι ένα σχέδιο που δεν έγινε στο πόδι, αλλά βασίστηκε στον ρεαλισμό και στην τεχνογνωσία. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε λιγότερο από 150 ημέρες από την ανάληψη της διακυβέρνησης έχει κάνει περισσότερα βήματα από όσα είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια. Επιταχύνουμε τη διαδικασία απονομής ασύλου, που ήταν ένα μεγάλο «αγκάθι», αλλά ταυτόχρονα γινόμαστε και πιο αυστηροί. Για τη γρηγορότερη απονομή του θα προσληφθούν 400 άτομα. Κλείνουμε τη Μόρια αλλά και τα hotspotsσε Χίο και Σάμο, και δημιουργούμε πέντε νέες κλειστές δομές στα νησιά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες με γενναιοδωρία, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την προσφορά τους. Και βέβαια έχει ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, έτσι ώστε όλη η Ελλάδα να συνεισφέρει στον βαθμό που της αναλογεί στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

Πώς θα ελαφρυνθεί πρακτικά η μεσαία τάξη; Διότι φαίνεται ότι και πάλι το όφελος στον τελικό λογαριασμό για όσους σήκωσαν το βάρος της κρίσης θα είναι μικρό…

Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης δεν είναι μόνο θέμα μείωσης του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, αλλά ενός συνολικού πλέγματος πολιτικών. Έχουμε μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση της έκπτωσης φόρου για κάθε παιδί. Την επόμενη χρονιά, θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Δημιουργούμε κίνητρα για επενδύσεις και κατά συνέπεια για νέες και καλύτερες δουλειές. Αυτά και μόνο αυξάνουν ξεκάθαρα το εισόδημα της μεσαίας τάξης, προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Και θα συνεχισθούν ανάλογες πολιτικές στο μέλλον. Όμως στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε μόνο το εισόδημα της μεσαίας τάξης, αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής της. Το επιτελικό κράτος αφορά την καλύτερη διοικητική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος του πολίτη. Οι αλλαγές στην Παιδεία, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, πάλι, έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πόσο έτοιμο είναι το «σπιράλ της οικονομίας» να τιναχθεί προς τα πάνω; Γιατί βλέπουμε την κυβέρνηση να μιλά για ανάπτυξη της τάξης σχεδόν του 3% και την Κομισιόν να προβλέπει 2,3% για το 2020. 

Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι στόχοι μας για τους ρυθμούς ανάπτυξης μπορούν να επιτευχθούν. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Στην Ελλάδα δημιουργείται ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας. Καταρχήν έχουμε έναν εξορθολογισμό στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Μείωση των φορολογικών συντελεστών από τη μια και αυστηρός έλεγχος των δαπανών από την άλλη. Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές θα δημιουργήσουν επιπλέον εισόδημα για όλους και αύξηση της κατανάλωσης. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ στην οικοδομή αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα. Παράλληλα, έχουμε την εμπροσθοβαρή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στην εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έρχεται να λύσει μια σειρά από χρόνια προβλήματα που αποθάρρυναν τις επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα της οικονομίας. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθερότητα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές. Ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό οδηγεί από την πλευρά των διεθνών αγορών σε περιορισμό του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να παράγει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Συνεπώς, η αισιοδοξία μας για τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης έχει βάσιμα επιχειρήματα!

Απέχουμε λίγες μέρες από το Συνέδριο της ΝΔ. Τι θα κομίσει αυτό το Συνέδριο; Τι πραγματικά υπάρχει για να συζητηθεί, ελάχιστους μήνες μετά από μια μεγάλη εκλογική νίκη;

Το 13ο Συνέδριο της ΝΔ φιλοδοξούμε να είναι το εφαλτήριο μιας νέας εποχής. Για την παράταξη αλλά και την Ελλάδα. Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές επιτυχίες, η ΝΔ έρχεται να ανοίξει και να θέσει στον δημόσιο διάλογο τρία κορυφαία θέματα, ιδιαίτερα σημαντικά για τον 21ο αιώνα: Την μάχη απέναντι στον λαϊκισμό, τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας ο νέος ψηφιακός κόσμος.

Ποιες θα είναι κωδικοποιημένα οι καινοτομίες του Συνεδρίου; Και ποιο είναι το μήνυμα στην κοινωνία, που είναι αποστασιοποιημένη από εσωκομματικές διαδικασίες;

Θα είναι ένα πράσινο και ένα πλήρως ψηφιοποιημένο Συνέδριο. Στόχος, εκτός από τις πολιτικές θέσεις που θα εκφραστούν, είναι οι σύνεδροι να αισθανθούν και να αποκτήσουν την εμπειρία του νέου κόσμου που διαμορφώνεται στον αιώνα μας. Το μήνυμα είναι ένα: Η ΝΔ μπορεί να κέρδισε πρόσφατα τις εκλογές, η κυβέρνηση να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις μας, αλλά η παράταξή μας είναι εδώ και δεν πάσχει από κυβερνητισμό. Είμαστε εδώ, αφουγκραζόμαστε και διαμορφώνουμε με την κοινωνία την πολιτική ατζέντα της επόμενης ημέρας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa